Στην Τήνο επέλεξε να πραγματοποιήσει την επανεμφάνισή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα παρέμενε στα Χανιά και εξαφανισμένος από τους κατά τ’ άλλα αγαπημένους του προβολείς της δημοσιότητας.
Ο πρωθυπουργός παρέστη χθες στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Ελλη», όμως ακόμα εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει στην οποιαδήποτε δήλωση για τα γεγονότα της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή ούτε καν για την έκφραση συλλυπητηρίων και βέβαια να μην έχει πει λέξη για το τεραστίων διαστάσεων «επιτελικό» φιάσκο με τους νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία, που αφέθηκαν να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι στη χώρα και να φτάσουν μαζί με τους Ελληνες συνεργούς τους στη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης περιορίστηκε χθες, μεταξύ άλλων, να δηλώσει ότι «ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια μέρα ταυτισμένη με την ελπίδα και την αισιοδοξία και έχουμε κάθε λόγο σήμερα ως Ελληνίδες και ως Ελληνες να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε, η χώρα μας έχει ξεπεράσει πια μια δεκαετή κρίση και έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα με περισσότερη αισιοδοξία», ενώ είπε ακόμα ότι «η σκέψη μας κατευθύνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σε αυτές και σε αυτούς οι οποίοι φροντίζουν να είμαστε ασφαλείς, σε αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Γνωρίζουν πάντα ότι η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά τους και θα τους στηρίζει».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την έναρξη της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαμε τη νέα κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» μπροστά και στις φετινές πυρκαγιές, για να ακολουθήσει αμέσως μετά το φιάσκο απέναντι στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας. Με το κυβερνητικό αφήγημα περί «αποτελεσματικού κράτους» να έχει θρυμματιστεί, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιδοθεί σήμερα το πρωί σε μια αμιγώς επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την πολυήμερη εξαφάνισή του.
Η κίνηση αυτή δεν είναι άλλη από τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 10.30 στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν. Κατόπιν στις 11.00, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ΠΑΕ έχουν απαντήσει θετικά και θα εκπροσωπηθούν, ενώ οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν θα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Φυσικά η UEFA δεν είναι αρμόδια για να δοθεί λύση στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών στην Ελλάδα, το οποίο αναδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο μετά την υπόθεση των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν. Ομως ο Κυρ. Μητσοτάκης, μέσω της συνάντησης αυτής, επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από το ζήτημα αυτό στο -σύμφωνα με την πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση- θέμα των «όσων συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».
«Αιχμάλωτοι πολέμου»
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της προσωρινής κράτησης όλων των Κροατών χούλιγκαν, μιλώντας μάλιστα για «βεντέτα» (και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ειδικά στους κόλπους της ελληνικής Δικαιοσύνης), κλιμάκωσε χθες την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου», ότι «αυτό είναι στα όρια του δικαίου του πολέμου. Τους αντιμετωπίζουν σαν αιχμάλωτη μονάδα» και ότι «έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν! Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Σε άλλο μήκος κύματος ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, ότι οι κατηγορίες είναι σοβαρές και πως υπάρχει ένας άνθρωπος νεκρός. Απαντώντας στα όσα είπε ο Κροάτης πρόεδρος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε ότι «στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσοι βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας