Στροφή 180 μοιρών για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μετά το κυβερνητικό και επικοινωνιακό φιάσκο, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα, η οποία προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Χαρακτήρα κωμικοτραγικής ιστορίας έχει λάβει εδώ και τρία χρόνια -από όταν κατατέθηκε και ψηφίστηκε ο ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ- το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αφού η κυβέρνηση και ο μιντιακός μηχανισμός προπαγάνδας της κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να μας πείσουν ότι το συγκεκριμένο σώμα είναι μια αναγκαιότητα για την ομαλή λειτουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την «πάταξη της ανομίας και της εγκληματικότητας», που στην ουσία για την κυβέρνηση μεταφραζόταν στους αγώνες των φοιτητών και την ανεξάρτητη οργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει πει και «ξεπεί» επανειλημμένα για την τύχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και ελιγμοί.
«Με αυτή τη ζέστη πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία», είπε προσπαθώντας να αστιευτεί για το φιάσκο της ΟΠΠΙ και τις ανακοινώσεις του υπουργού Προ.Πο, Νότη Μηταράκη, περί ίδρυσης έφιππου τμήματος της ΕΛ.ΑΣ.. Μάλιστα, άδειασε κανονικά τον τελευταίο, εξευτελίζοντας στην ουσία τον «γαλάζιο» υπουργό για να σώσει την εικόνα του μετά την κατακραυγή.
Παρόλα αυτά, είπε ότι «είναι μια πολύ ωραία ιδέα, την οποία όμως δεν χρειαζόμαστε τώρα».
Δεν είναι το πρώτο αυτογκόλ «άριστου« υπουργού φυσικά, αφού έχουν προηγηθεί με δηλώσεις τους ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Μάκης Βορίδης, μαρτυρώντας ότι το νέο υπουργικό είναι περισσότερο «σούπα» παρά μια «καλά λαδωμένη μηχανή».
Δικαιολόγησε τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ, προβάλλοντας τη δοκιμασμένη συνταγή του «Νόμου και της Τάξης» και της «πάταξης της νομιμότητας» στα πανεπιστήμια. Αντί για την ΟΠΠΙ, είπε, «βάλαμε μέσα την κανονική αστυνομία κανονικά», ενώ περιαυτολόγησε για το άδειασμα καταλήψεων και πολιτικών χώρων με τη βία, χωρίς να διστάσει να μιλήσει θετικά για την είσοδο αστυνομικών με βαρύ οπλισμό εντός πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυνική αυτή παραδοχή αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν έχει -ούτε και είχε ποτέ- πραγματικά ανάγκη το συγκεκριμένο σώμα για την καταστολή των φοιτητών και την εφαρμογή της (αντι)εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που συμπυκνώνεται στην πρόσδεση του πανεπιστημίου στην αγορά με γνώμονα τα κέρδη.
Άλλωστε, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και αυτή περνάει μέσα από την κατάργηση του διαχρονικού «πονοκεφάλου» του πανεπιστημιακού ασύλου. Ακόμη όμως η κυβέρνηση ίσως αντιλαμβάνεται ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα το «μαστίγιο» για να προωθήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά τα καταφέρνει μια χαρά με το «καρότο». Η ενσωμάτωση των αντιδράσεων έχει μικρότερο πολιτικό κόστος από την καταστολή και αυτό το γνωρίζουν στο Μαξίμου -η εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας τους έδωσε αυτό το μάθημα.
Η κυβερνητική αντίφαση εντοπίζεται επίσης στα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι τελικά τον πρώτο λόγο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων τον έχουν οι πρυτάνεις -παρότι σε μια προηγούμενη περίοδο τους πίεζε για την πλήρη εφαρμογή του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη- ενώ είπε ότι η ΟΠΠΙ έχει «επικουρικό ρόλο» για να δικαιολογήσει την κυβερνητική «κωλοτούμπα» σε αυτό το ζήτημα.
Μάλιστα, υπερασπιζόμενος τις εντελώς περιττές προσλήψεις των 1.000 μελών της ΟΠΠΙ -που κόστισαν 30 εκατομμύρια στους φορολογούμενους- είπε ότι αξιοποιούνται κανονικά αφού έχουν τοποθετηθεί στα αστυνομικά τμήματα.
«Φως στο τούνελ» βλέπει στα ελληνοτουρκικά
Στόχος κυβέρνησης Μητσοτάκη να λύσει τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Κεντρική διαφορά είναι ως γνωστόν η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τον καθορισμό των ΑΟΖ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θέλει να υπάρξει επιστροφή σε μια περίοδο μεγάλης έντασης, ακόμη και να μην υπάρξει συμφωνία στο κυρίαρχο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Μια επιλογή της κυβέρνησης για την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις είναι οι διερευνητικές συνομιλίες, ανέφερε. Αλλά προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Επισήμανε ότι οι δύο πλευρές δεν πρέπει να είναι δέσμιες του παρελθόντος και να εμμένουν στο τι είχε γίνει πριν χρόνια.
Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα έρχεται ο ίδιος από μια εκλογική νίκη, γεγονός που ενδεχομένως να τον απελευθερώνει από την αξιοποίηση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση».
Από την άλλη, είπε ότι εξέλαβε μια θετική ατμόσφαιρα από πλευράς του Τούρκου προέδρου, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα, έδωσε δίκιο και στις δύο πλευρές, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες οι γειτονικές χώρες έχουν δείξει αμοιβαία «καλή διαγωγή».
Επανέλαβε τα περί «πατριωτισμού της ευθύνης και των πράξεων» σε αντιδιαστολή με τις «εύκολες πατριωτικές κορώνες». Και είπε: «Αν η ιστορία μας δώσει μια ευκαιρία να λύσουμε τη διαφορά με την Τουρκία, τότε θα τη λύσουμε, δρώντας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων», είπε.
Άφησε αιχμές για «πολιτικούς και δημοσιογράφους» που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την ένταση με την Τουρκία το 2021 για να κάνουν αντιπολίτευση ή «να χτίσουν πολιτικές καριέρες».
Για τους πολυδάπανους πολεμικούς εξοπλισμούς έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι η Ελλάδα περιμένει τα αμερικανικά F-35 το 2028, ενώ η πρώτη φρεγάτα Μπελαρά θα βγει στα ελληνικά νερά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τόνισε ότι «είμαστε μια αμυντική δύναμη» και «πάντα αυτός ήταν ο στόχος της Ελλάδας απέναντι στον καθένα».
Στροφή 180 μοιρών για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
Αναφορικά με το ζήτημα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, το οποίο φούντωσε στον δημόσιο διάλογο προεκλογικά με αποκλειστικά υπεύθυνη τη ΝΔ επιχείρησε να φανεί ενωτικός, λέγοντας ότι υπάρχουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνει, αλλά «όλοι είναι Έλληνες πολίτες». Χαράζει δηλαδή γραμμή 180 μοιρών τώρα σε σχέση με όσα έλεγε ο ίδιος και ανώτατα στελέχη του κόμματος, βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο με παραπληροφόρηση και ψέματα.
Έλληνες Ευρωπαίοι οι μουσουλμάνοι «συμπολίτες» μας. Δική μας δουλειά να τους εξασφαλίσουμε «ίσους όρους στην πολιτική και κοινωνική ζωή», ενώ σημείωσε πως «αν δεν το ‘χουμε καταφέρει στο βαθμό ου θα θέλαμε θα δουλέψουμε περισσότερο ως προς αυτό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας