Άνοιξαν οι πύλες της 80ης ΔΕΘ με φόντο τα πολυδιαφημισμένα αντίγραφα των «Μαγεμένων». Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, διαβεβαίωσε ότι «θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως «η πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή».
«Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς», ανέφερε εισαγωγικά η Βασιλική Θάνου
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα», όπως επίσης, πως «θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο επείγον ζήτημα του μεταναστευτικού, που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και σημείωσε: «Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η υπηρεσιακή κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ' όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».
«Η Ελλάδα αξίζει και πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη»
«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του με την οποία εγκαινίασε την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημείωσε: «Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο ερώτημα που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα, αν αξίζει τον κόπο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτά τα προβλήματα που έχει, και δήλωσε πως αξίζει και πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και να αγωνιστεί μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για να την αλλάξει.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως «τα άψυχα σώματα στις ακτές της Αλικαρνασσού στοιχειώνουν τη συνείδηση της "αμέριμνης" Ευρώπης», όμως και στην περίπτωση του μεταναστευτικού, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας