Η «επιβλητική» μουσική επένδυση προαναγγέλλει την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές» του Στ. Θεοδωράκη. Τα πλάνα με τον πρωθυπουργό επενδύονται με τη φράση «Η τραγωδία στα Τέμπη και οι ευθύνες των πολιτικών», προετοιμάζοντας εξ αρχής τους τηλεθεατές με μια εικόνα διάχυσης ευθυνών στο διηνεκές.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στα ερωτήματα των νέων. Η αυτοκριτική του και οι αποφάσεις του» συνεχίζει το διαφημιστικό σποτάκι με την ίδια συνοδευτική μουσική και καταλήγει «Τρίτη 11 το βράδυ στους “Πρωταγωνιστές” με τον Σταύρο Θεοδωράκη». Με δυο λόγια δηλαδή μοιράστηκαν οι ευθύνες στους εν γένει πολιτικούς, σε ερωτήματα μετατρέπεται ο θυμός της νεολαίας για την πλήρη ασυδοσία ενός ανάλγητου κυβερνητικού επιτελείου, ενώ ο πρωθυπουργός μεγαλόψυχα προχωρεί σε αυτοκριτική και δυναμικά λαμβάνει αποφάσεις.
Την παλιά συνταγή των «Πρωταγωνιστών» χρησιμοποιεί και στη μετα-πολιτική του διαδρομή ο πρώην αρχηγός του Ποταμιού. Αγκαλιάζοντας στοργικά θύματα ή νεαρούς παραβάτες του νόμου ή απλά θυμωμένους νέους δεν παραλείπει ποτέ να υποδηλώσει τις δικές του πολιτικές απόψεις και προτιμήσεις.
Πολλοί θα θυμούνται τις «φιλικές» του συνομιλίες με τα οργισμένα παιδιά του Δεκέμβρη 2008, που κατέληγαν στο ότι οι «πιτσιρικάδες» παρασύρθηκαν από μεσολαβητές (!) «επαγγελματίες της επανάστασης» και έβγαλαν το μένος τους στην αστυνομία, η κριτική στην οποία είναι το νέο εθνικό μας σπορ, αποφαινόταν ο δημοσιογράφος το 2009 με πλήρη διαστρέβλωση ενός σχετικού άρθρου του Αλέξη Τσίπρα. («Μια παγίδα για τον Αλέξη», «Ελευθεροτυπία» 19.12.2009).
Ως αρχηγός δε του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει (2015) τον Αλέξη Τσίπρα «αμοραλιστή με αγγελικό πρόσωπο», ενώ με αφορμή την επίσκεψή του στις φυλακές, την αθλιότητα των οποίων διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, δεν έχασε την ευκαιρία να συκοφαντήσει φυσικά τον νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών.
Τώρα, έχοντας ήδη παρουσιάσει την εκπομπή «Συντρίμμια και όνειρα στο τρίτο βαγόνι» με τις μαρτυρίες παιδιών που επέζησαν από την τραγωδία στα Τέμπη ,«εξαιτίας των διαχρονικών λαθών των πολιτικών», ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει... γενναία αυτοκριτική, παίρνει δυναμικές αποφάσεις και απαντά μάλιστα στα ερωτήματα των νέων.
Εχοντας ακούσει ο κ. Θεοδωράκης -όπως και όλοι οι πολίτες- τις κατά σειρά δηλώσεις του πρωθυπουργού με τις «κυλιόμενες» δικαιολογίες, που ξεκίνησαν από το αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος και έφτασαν με μια ενδιάμεση συγγνώμη στο ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα και στο ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην προηγούμενη δεκαπενταετία και ειδικά βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά θα ταυτιστεί ο ίδιος με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού.
Δυστυχώς το παρελθόν του κ. Θεοδωράκη, είτε ως δημοσιογράφου με το σακίδιο στην πλάτη είτε ως πολιτικού που με πάθος υπερασπίστηκε την απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο, την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ κ.λπ., δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την επικείμενη στάση του απέναντι στον «αυτοκριτικό» πρωθυπουργό. Κι αν ακόμα όλοι θέλουν πια να ξεχάσουν την άνετη συνομιλία του κ. Θεοδωράκη το 2012 με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο, δύσκολα ξεχνούν το τι έλεγε ο ίδιος και το φανατισμένο ενάντια στην Αριστερά πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματός του, Γρηγόρης Ψαριανός (νυν μετακλητός του αντιπροέδρου Πικραμμένου).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας