«Εμείς δεν είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Είμαστε γέφυρα, είμαστε πυλώνας σταθερότητας, αλλά δεν είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο ΚΡΗΤΗ TV, εκπέμποντας έτσι σε άλλο μήκος κύματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον Οκτώβριο του 2021 υποστήριζε ότι «ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», προσθέτοντας: «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε τη γεωγραφία και να μας πάτε στη θέση της Δανίας».
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο απάντησε «δεν έχω κανένα ταμπού», προσθέτοντας «αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει η συμφωνία Ισραήλ - Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας. Η Τουρκία εκλήθη, δεν ήθελε να μπει, λόγω Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή που να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αντίθετα, πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν βρει λύση, λύση συνεργασίας. Είναι παράδειγμα ο τρόπος που συνεργάστηκε ο Λίβανος με το Ισραήλ. Φανταστείτε, είναι δύο χώρες που είναι σε “πόλεμο” και από την άλλη πλευρά συνεργάζονται».
Θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ
Επιπλέον, ανέφερε πως για την ευρύτερη συνεργασία ολόκληρης της περιοχής «είναι θέμα χρόνου». Ερωτηθείσα για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και ΑΟΖ απάντησε ότι «κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική, διαφορετική της Ελλάδας, διαφορετική του Λιβάνου, διαφορετική της Αιγύπτου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αίγυπτος ήθελε να υπογράψει μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Να είμαστε ρεαλιστές, η Αίγυπτος συνυπολόγισε την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας», ενώ τάχθηκε κατά της επέκτασης αυτή τη στιγμή χωρικών υδάτων στην Κρήτη και της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο, λέγοντας «αυτή τη στιγμή όχι, είναι η απάντηση».
Αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών και στις αποκαλύψεις για παρακολούθηση μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator τόσο της ίδιας, όσο και του γιου της και δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της κόρης της Αλεξίας Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι «διάβασα ότι με παρακολουθούν, καλού-κακού άλλαξα το τηλέφωνό μου και από εκεί και πέρα δεν απασχολήθηκα περαιτέρω. Θέλω όμως να μάθω αν πράγματι παρακολουθούμην. Και αν πράγματι παρακολουθούμην, εάν υπάρχει υπεύθυνος, όταν τον βρει η Δικαιοσύνη».
Την ίδια ώρα, στο θέμα των ελληνοτουρκικών αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, «αλλά με δική μας ατζέντα, ούτε την τουρκική ούτε τρίτων», επισημαίνοντας πως «δυστυχώς μαθαίνουμε για μια ακόμη φορά από την τουρκική πλευρά τις εξελίξεις για προτάσεις που δεν αφορούν έναν τέτοιο διάλογο, που εμείς προωθούμε από το 2021, όταν άλλοι επένδυαν στο δόγμα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας» και καταλήγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάσεις για διάλογο; Ή προσχωρεί στη γραμμή της κυρίας Μπακογιάννη: για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς εκεί επέκταση των χωρικών υδάτων. Και για συνεκμετάλλευση –όπως λένε και ενεργειακοί παράγοντες– χωρίς οριοθέτηση ΑΟΖ; Για εμάς αυτές οι θέσεις δεν αποτελούν βάση για διάλογο με ορίζοντα λύσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας