Στην προσπάθεια της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να απαξιώσει, από το βήμα της Βουλής, τη χθεσινή απεργία των εργαζομένων λέγοντας ότι μόλις το 15% του υπουργείου Πολιτισμού συμμετέχει, απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Κυρία υπουργέ, σε μια χώρα που το γάλα έχει φτάσει 2 ευρώ, είναι ηρωικό να απεργεί έστω και το ποσοστό που λέτε, αν είναι έτσι».
Και φυσικά δεν ήταν, καθώς χθες οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ σε όλη τη χώρα συμμετείχαν και στην απεργία και στις κινητοποιήσεις που ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών. Εκείνο που αναγνωρίζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ανέφεραν πολλοί από τους ομιλητές των κομμάτων, ότι η πολιτική, δηλαδή, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενάντια στον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα συμπαγές μέτωπο όλων των καλλιτεχνών και των επιστημόνων, όλων των διαφορετικών κλάδων που εργάζονται στον πολιτισμό.
Η υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σωματείο εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ που να έχει ταχθεί υπέρ της μετατροπής των πέντε δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ. Ολοι οι ομιλητές των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην ψήφιση του καταστροφικού νομοσχεδίου. Αυτό φώναξαν και οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις τους. Διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο (οι πόλεις όπου βρίσκονται τα πέντε μουσεία) μέχρι τα Χανιά και τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Αρτα, τη Χίο, όπου μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστά και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν λειτούργησαν λόγω απεργίας των αρχαιολόγων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα, η συγκέντρωση μπροστά στο κλειστό Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ήταν η μαζικότερη εδώ και δεκαετίες. Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Λευκό Πύργο, ενώ μαζική ήταν και η συγκέντρωση μπροστά στο κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. «...Το καταστροφικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστεί, τα μουσεία μας δεν θα γίνουν ούτε κυβερνητικά υποχείρια ούτε οίκοι εμπορίου», ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του ΣΕΑ.
Επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από την είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, αν και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Ρίζος φρόντισε να στείλει στις 12 Φεβρουαρίου (είχε προηγηθεί του γενικού διευθυντή του μουσείου στις 10/2/23) έγγραφο στο οποίο ανέφερε ότι δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες που θα εμποδίσουν την ελεύθερη προσέλευση των επισκεπτών. Οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Μουσείο Ακρόπολης και οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης για να μην προχωρήσει η ολέθρια μετατροπή των πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ έχουν ενοχλήσει τη διεύθυνση καθώς «τσαλακώνουν» την αψεγάδιαστη εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.
«...Ακούω πολλές φορές τους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού να λένε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις κολόνες. Οχι, ούτε για τις κολόνες ενδιαφέρεται. Ενδιαφέρεται μόνο γι’ αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί να της προσφέρει κύρος, ηγεμονία και κέρδος. Αυτό είναι το όλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης», είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εισηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου. Θέση που δεν έχουν μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση και τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ αλλά Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας πανεπιστημιακών σχολών και φορείς, μεμονωμένες προσωπικότητες που καθημερινά προστίθενται στον μακρύ κατάλογο όσων αντιστάθηκαν κι εξακολουθούν να μάχονται το νομοσχέδιο. Οι μόνοι που το υπερασπίστηκαν, χθες, οι μόνοι που βρήκαν θετικά σημεία ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι και το ψήφισαν.
Ο Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον με διεθνή καταξίωση και περγαμηνές, σε πρόσφατο άρθρο του στο «news 247» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από όλες τις άστοχες επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού κατά την τελευταία τετραετία εκείνη με τις δυνάμει πιο καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες είναι η μετατροπή των πέντε σηµαντικότερων µουσείων –Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισµού και Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου– από οργανικές µονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι τα μουσεία θα απελευθερωθούν από τη γραφειοκρατία, θα εξασφαλίσουν δωρεές και χορηγίες και θα έχουν αυτονομία. Τα επιχειρήματα που έχουν παραθέσει οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δεν αντέχουν στην κριτική. Για την απαλλαγή από τη γραφειοκρατία αναγκαία είναι η νηφάλια εξέταση των αναγκών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η καλύτερη οργάνωσή της ως ερευνητικού φορέα και όχι η αποκοπή πέντε μουσείων από τον κορμό της. Οι παραλληλισμοί με μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, που είναι ετερόκλητες συλλογές έργων τέχνης με προέλευση από άλλες χώρες, είναι επιπόλαιοι. Τα ελληνικά μουσεία είναι μουσεία πολιτισμού που διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά του ελλαδικού χώρου από την προϊστορία ώς το τέλος του Βυζαντίου...».
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, με ημέρα κορύφωσης την αυριανή και σημείο συνάντησης (και σύγκλισης με τους καλλιτέχνες) της διαμαρτυρίας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάζει το επιλεχθέν αρχιτεκτονικό σχέδιο για την επέκταση του μουσείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας