Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ, σήμερα αναμένεται να δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η δεύτερη διερευνητική εντολή προς τον αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, Β. Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, διερευνητικές εντολές δίνονται στα τρία πρώτα σε δύναμη κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Μεϊμαράκης ήδη δήλωσε (σελ. 4) ότι θα την κρατήσει τρεις μέρες, όπως προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου.
Αν ο πρόεδρος της Ν.Δ, πράγμα πιθανότατο, δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή περνάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, εν προκειμένω στον αρχηγό της Χ.Α. Β. Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος έχει επίσης διαμηνύσει ότι θα την κρατήσει.
Δεδομένου όμως ότι η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη θα ανακοινώσει, πιθανότατα σήμερα, τη δημιουργία δικού της πολιτικού σχηματισμού και, κατά πάσα βεβαιότητα, τη σύσταση ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία θα αριθμεί περισσότερους βουλευτές από τους 15 της Χ.Α., είναι ενδεχόμενο να είναι ο κ. Λαφαζάνης που ως επικεφαλής θα λάβει την τρίτη εντολή.
Αγνωστο παραμένει αν θα την κρατήσει για το συνταγματικά προβλεπόμενο τριήμερο. Δεν αποκλείεται ωστόσο η τρίτη εντολή να δοθεί και στον Στ. Θεοδωράκη, καθώς το Ποτάμι διαθέτει τον ίδιο αριθμό βουλευτών με τη Χ.Α., από 17.
Η διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον δεν τελεσφορήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, μετά την παρέλευση έξι ημερών. δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και θα διαλύσει τη Βουλή (Σύνταγμα, άρθρο 37 παρ. 4).
Σημειώνεται πάντως ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, εφόσον δεν μετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας, απαιτείται η συμμετοχή όλων των άλλων κομμάτων, καθώς το έως χθες κυβερνών κόμμα αριθμούσε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 149 βουλευτές. Με τις απώλειες των 31 στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, βέβαιο είναι ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί η στήριξη της ομάδας Λαφαζάνη, η οποία, κατά δήλωση Στρατούλη, θα είναι μεγαλύτερη των 20 και μικρότερη των 30 βουλευτών.
Και πάλι όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι αποκλείεται να μετάσχει το ΚΚΕ, ενώ φαντάζει τουλάχιστον αδύνατο τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου να ζητήσουν τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Εάν οι εξελίξεις δρομολογηθούν έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη 27 Αυγούστου θα προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές. Ο μικρότερος χρόνος που προβλέπεται από το Σύνταγμα είναι 22 ημέρες, οπότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 20ή Σεπτεμβρίου.
Διερευνητική εντολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τη διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής έλαβε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Β. Μεϊμαράκης επισκέπτεται σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς, όπως επισημαίνει στην απαντητική του επιστολή, βάσει του Συντάγματος δεν προβλέπεται να ανατίθεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει, τέλος, η πρόεδρος της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε σε ιστοσελίδα (New Post) ότι «δεν έχω ενημερωθεί θεσμικά ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη χώρα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Σάββατο θα συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων για τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου της επόμενης εβδομάδας!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας