Σήμερα αναμένεται να παραλάβουν το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το προσχέδιο της συμφωνίας οι κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνητικού και οικονομικού επιτελείου. Στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης κυριαρχεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι η συμφωνία θα «σφραγιστεί» στη συνεδρίαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, ενώ οι λεπτομέρειές της θα έχουν διευθετηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στις 17 Αυγούστου
Η συγκρατημένη αισιοδοξία εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των επίμαχων θεμάτων έχει «κλείσει», με αποτέλεσμα να αφήνεται ικανοποιητικός χρόνος για την ψήφιση της συμφωνίας, την εκταμίευση της δόσης και την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Το σχετικό νομοσχέδιο, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις 17 Αυγούστου, ώστε να αποτελεί νόμο του κράτους την επόμενη ημέρα. Βουλευτές από περιφέρειες εκτός Αθηνών έχουν ήδη ειδοποιηθεί να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα την Κυριακή 16 Αυγούστου, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Παράλληλα, όμως, υπάρχει και το «υπεραισιόδοξο» σενάριο, το οποίο διακινείται ύστερα από τις επισημάνσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η προσεχής Δευτέρα αποτελεί «ημερομηνία-κλειδί», καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, τότε η συμφωνία μπορεί να τύχει εσπευσμένων διαδικασιών στις Βρυξέλλες και ταχείας εισαγωγής της στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.
Δεν περνούν πάντως απαρατήρητες στην κυβέρνηση οι «διαρροές» από το Βερολίνο προς τον γερμανικό οικονομικό Τύπο, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί τη σύναψη δεύτερου δανείου-γέφυρα και όχι την υπογραφή τελικής συμφωνίας. Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, έχει διαμηνύσει ότι η συμφωνία «πρέπει να έχει στερεή βάση.
Ενα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία». Το όλο σκηνικό, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα μπορεί να μοιάζει ξανά με «θρίλερ», αν και τα όσα έχουν συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις των Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους δανειστές δημιουργούν την αίσθηση ότι τελικά τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συμφωνία.
Το εν λόγω σκηνικό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την επικράτηση εκλογικών σεναρίων, τα οποία έχουν επιβεβαιώσει πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Ωστόσο και αυτή η επιλογή, που θεωρείται επιβεβλημένη από το Μαξίμου αν αποσχιστούν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν θα είναι μια εύκολα διαχειρίσιμη επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα ισχυρό τμήμα του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου μπορεί να αντιδράσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, θεωρώντας ότι θα πρόκειται για μια επιλογή που διευκολύνει το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστική ήταν πάντως η χθεσινή αποστροφή του Δημήτρη Βίτσα, αναφορικά με τις κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, την οποία εν ολίγοις κάλεσε να αποσαφηνίσει άμεσα αν θα αποχωρήσει. «Μου φαίνεται λίγο παράξενο, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν περιοδείες υπό την υπογραφή ενός ιστότοπου. Κάνουν λάθος για άλλη μια φορά. Αλλά χρειάζεται περισσότερο θάρρος σε αυτό το πράγμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, πάντως, προχωρά με έντονους ρυθμούς στη συγκρότηση ενός μορφώματος με κύριο συστατικό την πάλη ενάντια στο ευρώ.
Πέρα από τις περιοδείες στελεχών της τάσης στην περιφέρεια, η ιστοσελίδα iskra.gr αναδημοσίευσε δημοσκόπηση της δεξαμενής σκέψης «Bridging Europe» στην Ελλάδα, στην οποία υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη συντάσσεται το 36% των πολιτών.
«Να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση του think tank δεν έτυχε στη χώρα μας καμιάς δημοσιότητας, ενώ αξίζει να παρατηρήσουμε τη δημοσκοπική εκτόξευση της εξόδου από το ευρώ και την εντυπωσιακή καθίζηση της παραμονής στο ευρώ πολύ κάτω από το 50%», ανέφερε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας