Σχέδιο αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με στόχο να «στριμωχτεί» επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ
Καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνονται και μπροστά στα κυβερνητικά και πρωθυπουργικά αδιέξοδα ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τώρα, την ύστατη ώρα, να προχωρήσει στην προεκλογικά προαναγγελθείσα αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ενόψει δε του σοβαρού ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, με αφορμή τη μη συγκέντρωση 180 κοινοβουλευτικών ψήφων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, η γαλάζια παράταξη εστιάζει ακριβώς σε αυτό το σημείο την προπαγάνδα της, προκειμένου να έχει ακόμη ένα επιχείρημα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ: προτάσσει την αποσύνδεση της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Οι κυβερνητικές προθέσεις άλλωστε γίνονται ακόμη σαφέστερες μετά και την απάντηση χθες στη Βουλή του Π. Παυλόπουλου, ο οποίος θα προεδρεύσει της επιτροπής αναθεώρησης της Ν.Δ. Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα απαιτηθεί, τον προσδιόρισε περίπου στους έξι μήνες. Οταν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες τον ρώτησαν «κι αν μεσολαβήσουν εκλογές;», απάντησε με νόημα «όποιος προκαλέσει εκλογές αναλαμβάνει και την ευθύνη».
Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να προωθεί την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας λίγο μετά την επίσκεψη της τρόικας. Φυσικό, αν αναλογιστεί κανείς πως η επικαιρότητα θα στραφεί σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας.
Η γαλάζια παράταξη θα συνεδριάσει σήμερα στο κοινοβούλιο, παρουσία του πρωθυπουργού, προκειμένου να παρουσιαστούν οι 21 προτάσεις, που ούτως ή άλλως πάντως είναι γνωστές στην πλειονότητά τους από την προεκλογική ακόμα περίοδο.
Η βιάση του κ. Σαμαρά είναι τέτοια ώστε οι πληροφορίες θέλουν την επιτροπή που θα συγκροτηθεί σήμερα να καταθέτει τις προτάσεις της στη Βουλή ώς τις 15 Δεκεμβρίου.
Από το εκλογικό σώμα
Πέραν της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, αναμένεται να προταθεί και η απευθείας ανάδειξή του από το εκλογικό σώμα, καθώς δεν απαιτείται συντακτική Βουλή, σύμφωνα με ορισμένους συνταγματολόγους.
Οι σημαντικότερες από τις υπόλοιπες προτάσεις της Ν.Δ. είναι:
● Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, για την αλλαγή του οποίου θα απαιτούνται οι ψήφοι των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών
● Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος, για το οποίο επίσης θα αποφασίζουν τα 3/5 της Βουλής
● Θεσμοθέτηση μόνιμων υφυπουργών πενταετούς θητείας στους τομείς της άμυνας, των εξωτερικών και του προϋπολογισμού
● Αναθεώρηση των άρθρων περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας
● Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων
● Κατάργηση των προνομίων που είναι άσχετα με τα καθήκοντα του βουλευτή
● Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή
● Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών
● Ιδρυση συνταγματικού δικαστηρίου
● Μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλά και ενίσχυση του νομοθετικού και ελεγκτικού τους ρόλου
● Καθιέρωση μελετών σκοπιμότητας για τα μεγάλα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου
● Κατάργηση του άρθρου 16, ώστε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
● Πρόβλεψη για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και με λαϊκή πρωτοβουλία
● Τέλος, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να περάσει και στο Σύνταγμα την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων υπό τον μανδύα «της κατοχύρωσης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης και πρόσβασης στην εργασία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας