Οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου προχωρούν μεν κανονικά, ωστόσο η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετικό χρονικό και επίκεντρο: αυτόν της σύναψης συμφωνίας. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων λειτουργεί ως το ιδανικό αντικείμενο αναλύσεων, αλλά και σχεδιασμών, με τις τάσεις να σχεδιάζουν παράλληλα τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό μετά το «ορόσημο» του νέου Μνημονίου και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η Πολιτική Γραμματεία στη χθεσινή της συνεδρίαση συζήτησε τις διαδικασίες για την πορεία προς το Εκτακτο Συνέδριο. Της μεν Επιτροπής Θέσεων πρόκειται να ηγηθεί ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου θα στελεχωθεί με ευθύνη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη. Η ανακοίνωση της σύστασης των δυο επιτροπών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας φαίνεται ότι προς το παρόν θα συμμετάσχουν κανονικά στις επιτροπές.
Οι κορυφαίοι της Αριστερής Πλατφόρμας ξεκαθαρίζουν από τώρα ότι το νέο Μνημόνιο δεν θα το ψηφίσουν. «Ολοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα νέο τρίτο Μνημόνιο, ενώ αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο real.gr. Προσέθεσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, όπως έκανα και με τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο μνημόνιο, το οποίο ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει τον λαό μας».
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν τη στηρίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει μνημόνια» συνέχισε ο βουλευτής, σηκώνοντας παράλληλα το «γάντι» αναφορικά με το δίλημμα που έθεσε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας. «Η υπογραφή μια νέας μνημονιακής συμφωνίας δεν ήταν αναγκαστικός μονόδρομος για την κυβέρνηση. Το δίλημμα μνημονιακή συμφωνία ή υποχρεωτική εγκατάλειψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλαστό δίλημμα, το οποίο θέτουν εκβιαστικά οι νεοαποικιοκράτες πιστωτές μας» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημοποιώντας τη σύγκρουσή του με τον πρωθυπουργό, ακόμα και στο βασικό πολιτικό επιχείρημα που διατυπώνει το Μαξίμου.
Τι θα γίνει όμως με τους διαφωνούντες βουλευτές; Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα αν θα διαγραφούν οι βουλευτές που καταψηφίσουν τη συμφωνία, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «είναι μια πολύ λεπτή συζήτηση και ένα θέμα σοβαρό που πονάει πολύ».
Αποσαφήνισε όμως ότι «δύο στρατηγικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η πολιτική, την οποία θα ακολουθήσεις και θα υλοποιήσεις, δεν μπορεί παρά να είναι μία. Επομένως, εδώ ο καθένας θα πάρει τη θέση του…». Επανέφερε μάλιστα το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραμένει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους διαφωνούντες. «Υπάρχουν ηθικοί κώδικες» είπε με νόημα.
Και στην «πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ όμως τα πράγματα δεν είναι λιγότερο έντονα, μιας και κυριαρχεί ο προβληματισμός για τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και φέρουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Στελέχη που δραστηριοποιούνται στην τάση των «53+» εμφανίζονται ενοχλημένα από τις πληροφορίες για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν συγκληθεί το Εκτακτο Συνέδριο, θέση την οποία φέρεται να υπερασπίζεται και ο γραμματέας του κόμματος.
Πληροφορίες φέρουν μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Τάσο Κορωνάκη να έχουν συμφωνήσει ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να «πέσουν» οι τόνοι στην εσωκομματική αντιπαράθεση, γεγονός το οποίο αποτύπωσε η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά θα συντείνει και η μη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τη συμφωνία.
Ωστόσο το σενάριο να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνούντες μετά τη νέα συμφωνία αλλάζει το τοπίο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Ετσι οι «ανάγκες» αλλάζουν ραγδαία, επιβάλλοντας ίσως αλλαγές και στον προγραμματισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εσωκομματικό τοπίο πάντως οι «ΠΑΣΟΚογενείς» εμφανίζονται αποφασισμένοι να παίξουν τον ρόλο ενός «τρίτου πόλου» ανάμεσα στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ετερογενής ομάδα
Αν και η συγκεκριμένη ομάδα είναι εξαιρετικά ετερογενής, τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο μετρούν τις δυνάμεις τους ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος είχε προσδιορίσει πρόσφατα τη συγκεκριμένη «χαλαρή ομάδα» ως «τρίτο πόλο διεύρυνσης που δεν εκπροσωπούμαστε στη σημερινή συρρικνωμένη δομή της Κεντρικής Επιτροπής». Χτες επανέλαβε ότι ο ίδιος ανήκει στον «τρίτο πόλο, εμείς είμαστε οι απ’ έξω, δεν μετείχαμε ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε στην κυβέρνηση».
«Εφόσον οι καλοί σύντροφοι δεν απαλλαγούν από το σύνδρομο της άγνοιας κινδύνου, τα πράγματα θα πάνε σε άλλες επιλογές», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολο να βάλεις μια κοινωνία σε τέτοιες δοκιμασίες (σ.σ. έξοδο από το ευρώ)» δήλωσε εξάλλου χτες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον Real FM, ενώ για τις εκλογές κράτησε θετική στάση λέγοντας ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Σε έτερη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ο λαός ξέρει τις δυσκολίες και περιμένει πάνω απ΄ όλα δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι «η Αριστερά τόσα χρόνια αναλωνόταν σε εύκολες καταγγελίες. Τώρα θα αναμετρηθεί με τον εαυτό της».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας