Ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα που επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του την Παρασκευή στη Βουλή προκειμένου να δικαιολογήσει τη θέση του ότι είναι «νόμιμη» η παρακολούθησε βουλευτών και ευρωβουλευτών για «εθνικούς λόγους», ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και έτσι εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση που εμφανιζόταν ως πολιτικό κόμμα.
«Αν συμφωνείτε με την άποψη, την οποία διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος, ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε κύριε Τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά, αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ». Ακολούθησαν θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές της Ν.Δ. για το συντριπτικό επιχείρημα.
Αμεση διάψευση
Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση και ότι δεν εξαρθρώθηκε έπειτα από παρακολούθηση των βουλευτών της: «Οχι, ουδέποτε υπήρξε στη χώρα μας -όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά- επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο εκπρόσωπο του εθνικού Κοινοβουλίου ή της Ευρωβουλής. Ο μόνος ο οποίος το τολμήσατε είστε εσείς». Από τους άλλους αρχηγούς για το θέμα έκανε λόγο μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε σχετική ανάρτηση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη και τόνισε ότι δεν υπήρξε «επισύνδεση» στα τηλέφωνα των χρυσαυγιτών βουλευτών.
Φρονίμως ποιων ο κ. Μητσοτάκης δεν επέμεινε στο ψέμα αυτό κατά την τριτολογία του. Εκανε ότι το ξέχασε, εκθέτοντας και τους βουλευτές του που τον χειροκροτούσαν με πάθος γι’ αυτό το εύρημα.
Θα πει κανείς ότι η δήλωση αυτή είναι ένα απλό ψεματάκι μπροστά στα μεγάλα ψέματα του μεγάρου Μαξίμου που έχουν αποκαλυφτεί τις τελευταίες μέρες. Μόνο που το ψεματάκι αυτό μπορεί να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες. Αφήνω κατά μέρος την έμμεση ομολογία του πρωθυπουργού ότι θεωρεί «νόμιμη» την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη κατά τον ίδιο τρόπο που θα γίνονταν «νόμιμες» παρακολουθήσεις των ναζιστών βουλευτών. Εξάλλου ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του δεν παύουν να επαναλαμβάνουν στην Ελλάδα και σε διεθνή φόρα την πεποίθησή τους ότι στη χώρα μας έχουμε δύο «άκρα» που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον δεύτερο να είναι πιο επικίνδυνος. Τώρα μπαίνει στα «άκρα» και το ΠΑΣΟΚ;
Αλλά ακόμα κι αυτή την απαράδεκτη άποψη που απαλλάσσει τη Χρυσή Αυγή από την εγκληματική δράση της και την εμφανίζει μόνο ως ένα είδος «λαϊκιστικού» κόμματος θα μπορούσε κανείς να τη θεωρήσει απλώς «πολιτικό λάθος». Το κακό είναι ότι με τη διατύπωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει μια ανέλπιστη σανίδα σωτηρίας στους καταδικασμένους ναζιστές, οι οποίοι βασίζουν σε παρόμοια επιχειρήματα την υπεράσπισή τους στο Πενταμελές Εφετείο που εξετάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.
Καταρχάς είναι δεδομένο ότι η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι εξ ολοκλήρου αβάσιμη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τη σχολίασε έχει απόλυτο δίκιο: «Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την τραγική δολοφονία Φύσσα υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η Δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των υστέρων ήρθη η προστασία των εξωτερικών στοιχείων των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν κάνει μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι, ανάμεσά τους και βουλευτές».
Με το ψέμα που ξεστόμισε ο κ. Μητσοτάκης μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προκάλεσε ενθουσιασμό στους χρυσαυγίτες εγκλείστους των φυλακών Δομοκού. Ο Λαγός, υπεύθυνος της οργάνωσης στον ματοβαμμένο από τη δράση της Πειραιά, πανηγυρίζει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και του είπε, “κ. Τσίπρα εσείς δεν θέλετε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ακόμη κι αν υπάρχει λόγος; Μην ξεχνάτε ότι κάπως έτσι υπήρξε η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής”. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι υπήρχαν παράνομες παρακολουθήσεις σε εμάς την περίοδο 2012-2013». Και βέβαια ο Λαγός υπερασπίζεται τη θέση Μητσοτάκη για μια εξεταστική σε βάθος δεκαετίας, ώστε να περιληφθεί «και η δική μας υπόθεση».
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον Μιχαλολιάκο και από τον Κασιδιάρη. Ο Μιχαλολιάκος έγραψε χθες για μια εισαγγελέα που υποτίθεται ότι μετά τη σύλληψή του το 2013 «μίλησε για συλλήψεις που έγιναν κατόπιν συνακροάσεων που έγιναν για εθνικούς λόγους», ενώ ο Κασιδιάρης ισχυρίζεται ότι άρχισαν να τον παρακολουθούν μετά την απόσπασή του από τη Χρυσή Αυγή «τον Οκτώβριο του 2020, με απευθείας κυβερνητική εντολή στην ΕΥΠ και την Κρατική Ασφάλεια».
Φυσικά οι κατάδικοι που διεκδικούν μια καλύτερη τύχη στο Εφετείο έχουν δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν. Οποιος παρακολούθησε έστω και από μακριά την πολύχρονη δίκη σε πρώτο βαθμό γνωρίζει καλά ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν στη δικογραφία στοιχεία από παρακολουθήσεις βουλευτών, αλλά όλες οι ενέργειες των διωκτικών αρχών βασίζονται σε εισαγγελικές διατάξεις και δικαστικά βουλεύματα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η πρωτόδικη απόφαση
Και αν κάποιος διαβάσει την ήδη δημοσιευμένη απόφαση των 12.746 σελίδων, θα διαπιστώσει ότι ούτε καν στις αρχικές ενστάσεις των κατηγορουμένων δεν υπάρχουν παρόμοιοι ισχυρισμοί (ενδεικτικά, «ενστάσεις απολύτου ακυρότητος» του Ν. Μιχαλολιάκου, σ. 770-788, 789-814 και Ι. Λαγού, σ. 948-1.017). Αντίθετα, στην ογκώδη δικογραφία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα δικαστικά βουλεύματα που διατάσσουν την άρση του απορρήτου για τη διάπραξη κακουργημάτων (ενδεικτικά: 2291/2013, 2356/2013, 2485/2013, 2514/2013). Ολα, μετά τη δολοφονία του Παύλου. Γι’ αυτό και στη δικογραφία υπάρχουν μόνο SMS και ταυτοποίηση κλήσεων σε προγενέστερο χρόνο, οι οποίες έχουν αντληθεί από τα κατασχεμένα κινητά των συλληφθέντων και από τα αρχεία των παρόχων εταιρειών μετά τις 18.9.2013.
Ολα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης αποτελούν εκ των υστέρων ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα αποδεικνύουν ότι πολιτεύεται με απόλυτη ανευθυνότητα και μοναδικό κίνητρο τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό. Μπορεί μην τον αφήνει να κοιμηθεί η δόξα του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Δένδια. Αλλά δεν έχει δικαίωμα να δίνει επιχειρήματα στους φυλακισμένους ναζιστές μαχαιροβγάλτες. Η ανευθυνότητα αυτή αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας