Μπορεί την τελευταία στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναδιπλώθηκε με το συνέδριο της Ν.Δ. και να άκουσε όσους του εισηγούνταν να το αναβάλει, παραδεχόμενος ότι η διεξαγωγή του εν μέσω της επέλασης της πανδημίας θα έστελνε «το λάθος μήνυμα», όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Να στέλνει το λάθος μήνυμα, το οποίο συνοψίζεται απολύτως στη χθεσινή φράση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη (ΣΚΑΪ), ότι «μια χαρά πάει η Ελλάδα μας, στέκεται όρθια, η οικονομία μας πάει καλά, η ζωή μας συνεχίζεται και προχωράμε». Οταν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι δραματικά, όταν η Ελλάδα είναι η πρώτη σε θανάτους από όλες τις δυτικές χώρες και όταν η κατάσταση με την πίεση στο ΕΣΥ είναι τραγική.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γεωργιάδης βλέπει σε σχέση με την πανδημία μια «μέχρι στιγμής ελεγχόμενη κατάσταση», ενώ σχετικά με τους θανάτους υποστήριξε ότι «είμαστε από την αρχή της πανδημίας πολύ καλύτερα στον συνολικό αριθμό θανάτων από τις περισσότερες χώρες, τους τελευταίους μήνες χειρότερα, διότι αυτό που συνέβη στο ενδιάμεσο είναι ότι στις χώρες της Δύσης στην ηλικία 60 και άνω εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι, ενώ σε εμάς δυστυχώς έμειναν αρκετοί ανεμβολίαστοι σε αυτές τις ηλικίες. Αυτή η διαφορά δημιουργεί πίεση στο σύστημα Υγείας και θανάτους, αλλά στην τελική ο καθένας από αυτούς που αρρωσταίνει και δυστυχώς περνάει δύσκολα ξέρει ότι έπρεπε να εμβολιαστεί», είπε αποσιωπώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που απέτυχε να πείσει τους δύσπιστους πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να επαναλαμβάνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν σκέφτονται «μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown», ενώ κυβερνητικές πηγές λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται νέα μέτρα, όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά ούτε για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση -της οποίας η μόνη στρατηγική είναι ουσιαστικά να περιμένει την πανδημία να ξεφουσκώσει μόνη της- έχει στραμμένο το βλέμμα στην πορεία του εμβολιασμού και στα ραντεβού που κλείνονται, όπου όμως η εμβολιαστική ανοσία του γενικού πληθυσμού εξακολουθεί να σέρνεται στο χαμηλό ποσοστό του 63%.
Οσο για το ΕΣΥ, η κυβέρνηση αρνείται να το ενισχύσει ουσιαστικά με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και άνοιγμα ΜΕΘ και περιορίζεται σε ορισμένες επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών και σε ακριβοπληρωμένες συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές. Από αυτή την κυβερνητική τακτική διαφοροποιήθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας (ΑΝΤ1) να «μπουν στο παιχνίδι» τα μεγάλα θεραπευτήρια, αλλά όχι με τις ακριβοπληρωμένες κυβερνητικές συμφωνίες.
Συγκεκριμένα πρότεινε «στα χρόνια περιστατικά μικρής και μεσαίας βαρύτητας να στέλνονται έπειτα από συμφωνία στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ. Οπως πηγαίνει στον «Ευαγγελισμό» ο ασθενής και δεν πληρώνει, θα πηγαίνει στο Χ θεραπευτήριο και δεν θα πληρώνει» και διερωτήθηκε: «Για 3-4 μήνες γιατί να μη βοηθήσουν και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και στο θέμα των χειρουργείων;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας