Να επουλώσει τα βαθιά τραύματα που έχει προκαλέσει στην εικόνα προσωπικά του πρωθυπουργού το φιάσκο του ανασχηματισμού και το ναυάγιο στην υπόθεση της υπουργοποίησης Αποστολάκη προσπαθεί εναγωνίως η κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει αντι-Αποστολάκης, δηλαδή υπουργός στο αυτονομημένο υπό σύσταση υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε (ΣΚΑΪ) για την ανακοίνωση «πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου», αφήνοντας ανοιχτό το να ανακοινωθεί και δεύτερο πρόσωπο σε θέση υφυπουργού.
Ανοιχτό αφήνουν στην κυβέρνηση και το αν ο νέος υπουργός θα είναι πολιτικό ή στρατιωτικό πρόσωπο (στην περίπτωση των δύο προσώπων, δεν αποκλείεται να είναι ένα κι ένα), ενώ ανοιχτό αφήνουν και το αν θα προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. ή άλλο πολιτικό χώρο.
Εντωμεταξύ, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να μαζέψει τη ζημιά που έχει υποστεί, ήταν να επιδοθεί σε μια επιχείρηση απαξίωσης του ανθρώπου στον οποίο μέχρι τότε είχε επενδύσει για το πόστο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε κυρίως-ποιος άλλος;- ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έφτασε να πει ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ κάνει μόνο για «καφετζής στο επιτελείο, όχι αρχηγός!». Με αυτόν τον τρόπο στόχευσε τον κ. Αποστολάκη αλλά πέτυχε τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού αυτός είναι που τον επέλεξε, ποντάροντας πάνω του την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε ξεχωριστό υπουργείο.
Καμιά συνεννόηση
Και μπορεί το αφήγημα της κυβέρνησης να είναι ότι η επιλογή του κ. Αποστολάκη έγινε σε μια λογική «συναίνεσης», όμως στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού ουδέποτε επιδίωκε τη συναίνεση. Εξ ου και δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής, απλώς υπήρξε η αναγγελία της πρωθυπουργικής απόφασης λίγα λεπτά πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Η στόχευση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι μπορεί να αποσπάσει στελέχη ακόμα και από εκεί. Ακόμα και τον σύμβουλο του πολιτικού του αντιπάλου. Η τακτική αυτή βέβαια του γύρισε τελικά μπούμερανγκ.
Αλλά τι μένει τελικά από τον περιβόητο -και μέχρι στιγμής ημιτελή- ανασχηματισμό, που τελικά δεν ήταν ούτε ευρύς ούτε και δομικός, όπως μας προϊδέαζαν οι κυβερνητικές διαρροές; Ποια είναι η ουσιαστική είδησή του; Μα ασφαλώς η ενίσχυση της κυβερνητικής στροφής στα ακροδεξιά. Γράφαμε το προηγούμενο Σάββατο (28.8.2021, «Το “unfair” του υιού Μητσοτάκη») ότι η εμφατική αναφορά του πρωθυπουργού, κατά τη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή, σε «βασιλικά κτήματα», δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό πίεση τόσο λόγω του σοβαρού πλήγματος στην εικόνα της κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» μπροστά στο φαινόμενο των πυρκαγιών, όσο και λόγω των κυβερνητικών ευθυνών στο μέτωπο της πανδημίας και -αντιγράφοντας την παλιά τακτική του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- επιλέγει πάλι να κλείσει το μάτι στην Ακροδεξιά. Επιχειρεί ξανά να συσπειρώσει το ακροδεξιό ακροατήριο, στο οποίο επένδυσε εκλογικά την περίοδο των συλλαλητηρίων των «Μακεδονομάχων», αλλά νιώθει ότι το δυσαρέστησε με τη στροφή του στο Μακεδονικό και με το ζήτημα του εμβολιασμού. Ο ανασχηματισμός που μεσολάβησε το επιβεβαιώνει απολύτως.
Με την τοποθέτηση του καθαρόαιμου ακροδεξιού Θάνου Πλεύρη και μάλιστα στην ευαίσθητη θέση του υπουργού Υγείας, ο πρωθυπουργός έχει πλέον σε κρίσιμες υπουργικές θέσεις (Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υγείας) και τα τρία προβεβλημένα στελέχη του ακροδεξιού ΛΑΟΣ (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης). Και πέρα από τη σαφή στροφή στα ακροδεξιά, ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθετεί εκεί τον Θ. Πλεύρη προκειμένου να αναλάβει να υλοποιήσει και το νεοφιλελεύθερο πρωθυπουργικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που ως γνωστόν -παρά τα διδάγματα της πανδημίας για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας- κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και περιλαμβάνει συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Μετάθεση ευθυνών
Αλλά το ξήλωμα όλης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (με τη μετακίνηση του υπουργού Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού αλλά και με την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη που μόλις στον προηγούμενο ανασχηματισμό του Ιανουαρίου είχε αναβαθμιστεί) αποτελεί από την πλευρά του πρωθυπουργού την απόλυτη ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας. Για την οποία τώρα το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου. Την ίδια ώρα, με το ξήλωμα και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (με την καρατόμηση Χρυσοχοΐδη και τη μετακίνηση Χαρδαλιά στη θέση του υφυπουργού Αμυνας), ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αμβλύνει το πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ η κίνηση αυτή ισοδυναμεί ταυτόχρονα και με παραδοχή αποτυχίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει ξεμπερδέψει με τον ανασχηματισμό και τον αντίκτυπό του πριν από τις παραμονές της ΔΕΘ, στην οποία θα βρεθεί για την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη Τύπου στις 11-12 Σεπτεμβρίου. Αλλά, όπως φαίνεται, αυτό δεν το γλιτώνει, αφού μόλις τη Δευτέρα περιμένουμε τον... ανασχηματισμό του ανασχηματισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας