Οσο η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή και η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές, τόσο οι διαφορετικές προσεγγίσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε καθημερινή διάταξη.
Το πεδίο είναι αρκούντως πρόσφορο για όσους στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας επενδύουν σε μια συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτεί πισωγύρισμα της κυβέρνησης από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και επί της ουσίας θα την καθιστά απολογούμενη στο δικό της ακροατήριο. Ουσιαστικά όσοι προβάλλουν την κατά το μάλλον ή ήττον απαρέγκλιτη προσήλωση στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ώστε να κάνουν «εξ αριστερών» κριτική στη κυβέρνηση, ευελπιστούν στο να καταφέρουν να πλασαριστούν σε καλή θέση αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί είτε σε αδιέξοδο είτε συμφωνηθούν επαχθή μέτρα για την κοινωνία.
Ο βουλευτής του κόμματος Κ. Λαπαβίτσας σε άρθρο του χαρακτήρισε «επώδυνο συμβιβασμό» τις προτάσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις του όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση των δανειστών που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τώρα ή στο μέλλον, το πεδίο στο οποίο οι δανειστές σταδιακά παρασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλο και πιο μακριά από τις προεκλογικές του θέσεις».
Ο δε υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης επιμένει στην άποψη ότι «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει προσφυγή στον λαό ώστε να του εξηγηθεί και να του ζητηθεί να δοθεί μια εντολή, η οποία θα έχει κάποια νέα πλέον όρια». Βέβαια ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος Ιουνίου, αλλά αναγνώρισε ότι αν η συμφωνία «δεν θα είναι υπερασπίσιμη πολιτικά», θα υπάρχει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε και έστειλε το μήνυμα. «Πάντα υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης. Μια συμφωνία που θα υιοθετήσει ο πρωθυπουργός δεν θα υπάρξει βουλευτής που θα την απορρίψει» είπε στη χθεσινή ενημέρωση και αναφερόμενος σε διοικητικά μέτρα κατά διαφωνούντων βουλευτών τόνισε «οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι στην παράδοσή μας». Οσο δε για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Γ. Σακελλαρίδης ήταν απολύτως σαφής απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» πως «αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν σκέφτεται εκλογές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας