Οι εταίροι - δανειστές θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν συνομιλούν με υποτελείς». Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος απέδωσε στις πραγματικές του διαστάσεις το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες ή, αν προτιμάτε, μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.
Το μέγαρο Μαξίμου δεν αφίσταται από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει στη διαπραγμάτευση, επιμένοντας ότι το ελληνικό σχέδιο είναι το μόνο βιώσιμο και ρεαλιστικό για να βγει η χώρα από την κρίση.
Οι αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού και οι συχνές «παρά την ευρωπαϊκή πρακτική» τηλεδιασκέψεις με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο εν πρώτοις αποδεικνύουν το «τέλος του χρόνου» και ταυτόχρονα ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιδιώκει να υπερβεί τα τεχνοκρατικά κλιμάκια χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Ο Αλ. Τσίπρας βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Η χθεσινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν εκτός των αυτονόητων, όπως η επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και η συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ουσιαστικά λειτουργεί ως «σήμα» προς όσους επιδιώκουν την απομόνωση της Ελλάδας.
Η αναφορά των δύο ανδρών για το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS μόνο ως τυχαία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιμένει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία στη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορεί παρά να συγχρονίζεται με την οικονομία και τη δύσκολη επαφή με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι προτάσεις της αποτυπώνουν τις συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί στο Brussels Group, σε αντίθεση με την «πρόχειρη» αντιπρόταση των δανειστών, η οποία επιχειρεί την επιστροφή στο προ της 20ής Φεβρουαρίου καθεστώς.
Αρα, όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, «η διαδικασία των συγκλίσεων αφορά και τα δύο μέρη, ώστε να οδηγηθούμε σε συνολική λύση». Είναι προφανές ότι η Αθήνα περιμένει τις διορθωτικές κινήσεις των δανειστών και σε ποια σημεία αυτές θα είναι συμβατές με τις ελληνικές προτάσεις.
Το μήνυμα με τις δόσεις του ΔΝΤ
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ και η επιλογή της εξόφλησης στο τέλος του μήνα εμπεριέχει δύο μηνύματα: Πρώτον ότι η θέση «πρώτα μισθοί και συντάξεις και μετά οι δόσεις» γίνεται πραγματικότητα αποτελώντας ουσιαστικά μήνυμα και προς τους υπόλοιπους δανειστές και δεύτερον ότι πιθανόν η κυβέρνηση να περιμένει ευνοϊκή εξέλιξη των συνομιλιών μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να οδηγηθούμε σε λύση - πακέτο.
Ουδείς στην κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη λύση και έχει προκρίνει τη ρήξη, όμως «επειδή δεν είμαστε και μωραί παρθένοι», αν οι συζητήσεις κωλυσιεργούν με ευθύνη των Βρυξελλών, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, ακόμη και οι εκλογές αν η λύση δεν εξασφαλίζει την έξοδο από την κρίση «με την κοινωνία όρθια».
Εξάλλου η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση, όπου χαρακτήρισε το κείμενο των δανειστών «απαράδεκτο», επιμένοντας πως η «ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων», ουσιαστικά συντάχθηκε με την ήδη εκπεφρασμένη κυβερνητική βούληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού θα πυκνώσουν από Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.- Κλ. Γιούνκερ. «Η συνάντηση είναι πιθανή, ωστόσο μέχρι στιγμής (Παρασκευή μεσημέρι) δεν έχει αποσταλεί πρόσκληση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας