Με στόχο τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ, την Τρίτη 2 Ιουνίου, κινείται η κυβέρνηση, όπως αποφάσισε η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέτασαν δεδομένα, «χαρτογραφώντας» το πεδίο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, αλλά και το -σημαντικότερο- πολιτικό επίπεδο.
Φαίνεται μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει, αργά ή γρήγορα, επειδή θα έχουν τελεστεί πολιτικές κινήσεις κορυφής.
Την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Euro Working Group, το οποίο πέραν της οικονομικής συγκυρίας της Κύπρου, αναμένεται να εστιάσει στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα αποτελέσματα δεν αναμένονται, καθώς οι διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών βρίσκονται σε κομβικό σημείο.
Γι’ αυτό και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν από τους Ελληνες συμμετέχοντες να «εξοπλιστούν» με περίσσια υπομονή και να εργαστούν ξανά από σήμερα για μια συμφωνία εντός των κόκκινων γραμμών.
Η κατεύθυνση που δόθηκε στον Γιώργο Χουλιαράκη, την οποία και μετέφερε στα μέλη των τεχνικών κλιμακίων, ήταν να εργαστούν ώστε να «κλείσουν» όσα θέματα παραμένουν ανοιχτά, όχι υποχωρώντας, αλλά καταθέτοντας περαιτέρω στατιστικά και λογιστικά δεδομένα.
Τα δύο ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι αυτά του ΦΠΑ και των δημοσιονομικών, τα οποία μάλιστα συνδέονται ελέω των διαφορετικών λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούν οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση πλέον ότι ο δείκτης του πρέπει να είναι τριπλός, ωστόσο παραμένουν οι διαφωνίες για τα προϊόντα που θα ενταχθούν σε καθένα εξ αυτών.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα τρόφιμα και τα φάρμακα πρέπει να ενταχθούν στο 7%, και οι υπόλοιποι δείκτες να φτάσουν το 14% και το 22%.
Αφετέρου υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα των δημοσιονομικών που «κολλάνε» στην αποτύπωση των δεδομένων.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πάντως, επιβεβαίωσε ότι σημειώνεται σύγκλιση στο ζήτημα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο πλέον διαμορφώνεται περίπου στο 1%.
Ο σχεδιασμός της Αθήνας φτάνει, λοιπόν, μέχρι τις 2 Ιουνίου, δύο 24ωρα πριν από την αποπληρωμή της επόμενης δόσης του ΔΝΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε χθες επανειλημμένα ότι η Αθήνα «θέλει να είναι συνεπής με τις δανειακές υποχρεώσεις της, γι’ αυτό και θέλουμε συμφωνία σε σύντομο διάστημα».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε κρύψει ποτέ τα χρηματοδοτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», τα οποία δημιουργούν «συνθήκες ασφυξίας», επιμένοντας ότι «στον βαθμό που είμαστε σε θέση να πληρώσουμε, θα αποπληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις».
Και αν ο σχεδιασμός δεν «βγει»; Από το Μαξίμου πηγάζει εκ νέου συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις την προσεχή εβδομάδα, η οποία προφανώς έγκειται στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο υπάρχει πολιτική διαβεβαίωση προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Φαίνεται ότι η κατ’ ιδίαν διαβεβαίωση των Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα, ότι έχουν τη βούληση να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός δεκαημέρου, επαναβεβαιώθηκε στο παρασκήνιο τα προηγούμενα 24ωρα.
Αιχμές Σακελλαρίδη
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε πάντως αιχμές κατά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ερωτηθείς για τις «διαρροές» του Βερολίνου κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του ρόλου του στη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν γίνει τέτοιου τύπου σχόλια, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν και όλοι αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και στο πλαίσιο των τριών θεσμών».
Σημείωσε δε ότι «ένας από τους τρεις θεσμούς είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άποψη της οποίας έχει τον ίδιο λόγο την ίδια βαρύνουσα σημασία σε σχέση με τους άλλους θεσμούς».
«Ανοιχτό» παραμένει πάντως το εσωκομματικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο γραμματέας του, Τάσος Κορωνάκης, «κλείνοντας» τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή διαβεβαίωσε άπαντες ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί υπό την κρίση του κορυφαίου κομματικού οργάνου.
Αλλωστε στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου αποτυπώθηκε η «σκλήρυνση» της στάσης των στελεχών στο ενδεχόμενο μη αποπληρωμής δόσης του ΔΝΤ, με χαρακτηριστικότερο το ποσοστό της τροπολογίας της «Αριστερής Πλατφόρμας».
Οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται ο «νέος γύρος» εκατέρωθεν αποτιμήσεων...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας