Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Αλχημίες και παλινωδίες

Επικοινωνιακό αλαλούμ εκπέμπεται από την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει το ζήτημα των μειώσεων μισθών που προβλέπει ο περιορισμένης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης κυβερνητικός σχεδιασμός για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται στον δημόσιο διάλογο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες δημιουργούν εικόνα σύγχυσης γύρω από το θέμα.

Το δεδομένο είναι ότι εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να καλύπτει το 50% του μισθού των εργαζομένων (γενική δυνατότητα που δίδεται ως πλαφόν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό), το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου 50%, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωση μισθού 20%. Από τις απώλειες αυτές εξαιρούνται μόνον όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό αφού θα τον παίρνουν ολόκληρο. Αυτά είναι τα απλά μαθηματικά της αρχικής κυβερνητικής ανακοίνωσης.

Παρ’ όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διαψεύσει αυτό το δεδομένο, λέγοντας ότι «δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%» και χαρακτηρίζοντας τη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης «επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη». Και προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα των απωλειών για τους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια».

Συνεχίζοντας από την τελευταία φράση, είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα «πραγματικά προβλήματα», για να κατατάξει το θέμα των μειώσεων των μισθών κατά 20% στα «φανταστικά» προβλήματα και να ισχυριστεί ότι τα «κατασκευάζει η αντιπολίτευση».

Το γεγονός όμως ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αποτυπώθηκε ήδη από την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, όταν κατέστησε σαφές ότι δεν θα καλύπτεται το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, αν αυτός ξεπερνά τον βασικό. Θέλοντας να αμβλύνει το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια ασαφή διατύπωση, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι «θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό».

Τελευταίοι στην Ευρώπη

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς, δηλαδή, με το ισχύον πλαφόν, το 30% του συνολικού μισθού. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η τελευταία στη σχετική λίστα με τις χώρες της Ευρώπης, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης μισθού που δίνουν τα άλλα κράτη κυμαίνονται από 50% έως και 100% επί του συνόλου του.

Την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, από το οποίο χρηματοδοτείται το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, θέτει μεν τις κεντρικές κατευθύνσεις, αλλά αφήνει τα ίδια τα κράτη να εξειδικεύσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτήσουν την εργασία.

Σε άλλο μήκος κύματος από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εκείνες του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση. Ο υπουργός Εργασίας έφερε ένα παράδειγμα εργαζομένου με μισθό 1.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι θα λάβει 500 ευρώ από τον εργοδότη (το 50%) και 300 ευρώ από το κράτος (το 60% των υπόλοιπων 500). Με άλλα λόγια, θα λάβει 800 ευρώ, δηλαδή θα έχει απώλειες 20%.

Και μπορεί ο κ. Βρούτσης να ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι 20% η απώλεια» με το επιχείρημα ότι «ο εργαζόμενος θα πάρει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον αρχικό ονομαστικό του μισθό» και να δήλωσε ότι «το 20% δεν ισχύει αν κάνεις την άσκηση μέχρι τέλους, υπολογίζοντας και τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές», αλλά παραδέχτηκε με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό της μείωσης στο πραγματικό και καταβαλλόμενο εισόδημα του εργαζομένου που είναι 20% και το οποίο βέβαια δεν αφορά κάποια άσκηση αλλά την καθημερινή του επιβίωση.

Ο Γ. Βρούτσης, παρ’όλα αυτά, επέμεινε ότι «το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση», αντιπαραθέτοντας ότι στην περίπτωση του βασικού μισθού υπάρχει πλήρης κάλυψη, πράγμα που ισχύει, θολώνοντας όμως στη συνέχεια την εικόνα με τον ισχυρισμό ότι «η οροφή της απώλειας είναι το 16%», χωρίς να τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η οροφή στην μείωση του καταβαλλόμενου μισθού κατά την κυβερνητική ρύθμιση είναι το 20% και αντιστοιχεί στο πλαφόν 50% στην περικοπή του χρόνου εργασίας. Όλοι οι άλλοι υπολογισμοί του υπουργού Εργασίας αφορούν ενδεχομένως τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, όχι όμως τους εργαζόμενους που θα υποστούν τις μειώσεις.

Τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Οσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το νούμερο των 24 δισ. που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το συνολικό πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογεί υπέρ του συγκεκριμένου ύψους του ποσού επικαλούμενο την Κομισιόν.

Οτι το κυβερνητικό μέτρο για την εργασία «οδηγεί σε μείωση του μισθού των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «θα πληρώσουν αυτοί και πάλι το μάρμαρο», επισημαίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ αναφορικά με το συνολικό πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και την εργασίας, κάνει λόγο για «μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα. Και το χειρότερο, με στρεβλώσεις που αναδεικνύουν και προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της Ν.Δ.».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλχημίες και παλινωδίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας