Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Για «μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ» μιλά τώρα ο Μητσοτάκης

Οι νοσηλευτές έβγαλαν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, αλλάζοντας - ένεκα πανδημίας - τη μέχρι πρόσφατα απαξιωτική για το ΕΣΥ ρητορική της Ν.Δ. και την πολιτική περικοπών των κυβερνήσεών της. 

«Μας βγάλατε, ως χώρα, ασπροπρόσωπους, αλλά πάνω από όλα σώσατε ζωές και περιθάλψατε συμπολίτες μας σε ανάγκη, με αυτοθυσία και με ποιότητα. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό σε ολόκληρη τη χώρα, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους νοσηλευτές εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για το ανεκτίμητο έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και πρόσθεσε ότι χάρη στην αξία και την αυτοθυσία τους απέδειξαν ότι το ΕΣΥ διαθέτει έμψυχο δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι μία από τις μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας αφορούσε το νοσηλευτικό προσωπικό. Τον αριθμό του, πρωτίστως. Γνωρίζαμε ότι ήμασταν από τους τελευταίους στην Ευρώπη σε αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού ανά κάτοικο, με βάση τον πληθυσμό. Η κρίση του κορονοϊού ήταν μία ευκαιρία να προσθέσουμε, με μεγάλη ταχύτητα, νοσηλευτές σε όλη τη χώρα, αλλά αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να βρεθούμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Φτιάξαμε ένα νέο ΕΣΥ»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση του κορονοϊού λειτούργησε ως έναυσμα, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα του ΕΣΥ, «η χαμηλή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό της χώρας μας». Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «κινήθηκε γρήγορα, ώστε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, ολοκληρώνοντας περίπου 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών έως σήμερα».

Επεσήμανε ότι η επόμενη ημέρα γεννά μία μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη και μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ, μέσω της εκπόνησης μακροπρόθεσμων σχεδίων για αποτελεσματική και ορθολογική κάλυψη των υφιστάμενων κενών, προκειμένου η δημόσια υγεία να φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

«Χάρη στις προσλήψεις των τελευταίων μηνών, το νοσηλευτικό προσωπικό επιστρέφει στα επίπεδα στελέχωσης όπου βρισκόταν πριν την οικονομική κρίση του 2011, αντιστρέφοντας μία πολυετή πτωτική τάση. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχους, τόσο την περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό όσο και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκ μέρους των νοσηλευτών μίλησε η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Σωτηρία», Βάγια Ζαγανά, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήταν δύσκολα, δεν φοβηθήκαμε, δεν καταθέσαμε ούτε μια στιγμή τα όπλα. Αντιθέτως, πεισμώσαμε. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι ασθενείς μας έφευγαν από τις ΜΕΘ όρθιοι. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που εισπράττουμε. Βγήκαμε ενισχυμένοι, βγήκαμε δυνατοί από τη διαδικασία. Σας ευχαριστούμε και για το προσωπικό που μας ενισχύσατε».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υλοποιήσει το αίτημα των νοσηλευτών, να λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Υγείας, κατά τον σχεδιασμό της νοσηλευτικής πολιτικής, οι προτάσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και του υπουργείου θα παραμείνουν ανοικτοί. Η κρίση μάς έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε πιο ομαδικά. Αυτό που έγινε μέσα στην τραγωδία, ήταν ότι είχαμε την τεράστια ευκαιρία να κάνουμε στο ΕΣΥ πράγματα που δεν έγιναν από τη δημιουργία του. Ένα νέο ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που έγινε, αναφερόμενος παράλληλα και στη σημασία που θα δοθεί στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση του προσωπικού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για «μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ» μιλά τώρα ο Μητσοτάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας