«Ηρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης». Με τη φράση αυτή, σε καθεστώς πανδημίας πλέον, με τη χώρα μας να μετράει τον πρώτο νεκρό από Covid-19 και να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε τη σύντομη δήλωσή του χθες σε ζωντανή σύνδεση με την κρατική τηλεόραση.
Η μάχη, όπως είπε, «θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη» και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Ελληνες που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω από όλα να γίνουμε τείχος προστασίας για αυτούς που κινδυνεύουν». Απέναντι στην πανδημία, υπογράμμισε, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».
Πανδημία Covid-19
Ο υπουργός Υγείας μνημόνευσε τη συμβολή των εργαζομένων στο ΕΣΥ -γιατρών, νοσηλευτών, πληρωμάτων ασθενοφόρων, εργαστηριακών- τους οποίους έχουμε «στην πρώτη γραμμή» αλλά και του ιδιωτικού τομέα, και σε δραματικούς τόνους απηύθυνε έκκληση «σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα Υγείας».
Οι 2.000 προσλήψεις με διετείς συμβάσεις που άνοιξαν χθες, τελευταία στιγμή, εκτός του ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ, όπως προκύπτει από την έκκληση Κικίλια, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Γι’ αυτό ο υπουργός αποφάσισε να πει με δυο λόγια «ελάτε και βλέπουμε», υποσχόμενος σε όσους υποβάλουν αίτηση ότι θα παραμείνουν στο σύστημα, χωρίς να παρέχει όμως περαιτέρω διευκρινίσεις.
Αλλά πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι για κάποιον γιατρό ή νοσηλευτή να ενσωματωθεί την πιο μεγάλη ώρα της μάχης στο σύστημα Υγείας χωρίς καμία εγγύηση για την εξασφάλιση της εργασίας του; Θυμίζουμε ότι οι προγραμματισμένες προσλήψεις στην Υγεία για το 2020 σύμφωνα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη προ πανδημίας ήταν 1.500 και θεωρούνταν ήδη λίγες.
Ακόμα όμως και στους αποδεδειγμένα κατ’ επανάληψη ήρωες νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ, που καλούνται τώρα να δώσουν άλλη μία μάχη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρωστάει δεδουλευμένα, τακτικές και πρόσθετες εφημερίες, σύμφωνα με το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.
Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της μιλάει για «εμπαιγμό» και μάλιστα «σε μια περίοδο που οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας και όλων των βαθμίδων καλούμαστε να υπερβάλουμε εαυτούς με αυτοθυσία» και προσθέτει ότι «η πολιτεία για άλλη μία φορά όχι μόνο δεν στέκεται στο ύψος της, αλλά δεν τηρεί ούτε τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντί μας».
Η πραγματικότητα είναι πως η δημόσια Υγεία είναι εκείνη που καλείται τώρα να δώσει πάλι τη μάχη με τον νέο κορονοϊό. Οπως προκύπτει και από το σχέδιο για τις ΜΕΘ του υπουργείου Υγείας το ΕΣΥ θα αναλάβει να σηκώσει εξ αρχής και εξ ολοκλήρου το βάρος της πανδημίας και εάν χρειαστεί, δηλαδή αν γεμίσουν οι ΜΕΘ του ΕΣΥ με περιστατικά Covid-19, τότε ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει τα υπόλοιπα περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ και προφανώς δεν μπορούν να νοσηλεύονται μαζί με τους ασθενείς με τον νέο κορονοϊό.
Οι αριθμοί
Εκατόν δεκαεπτά κρούσματα συνολικά μετράει η χώρα μας, από τα οποία 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση με άλλα κρούσματα, 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους.
Ενα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων, όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, σχετίζεται με το ταξίδι στους Αγίους Τόπους ομάδας ταξιδιωτών. Επιπλέον, η χώρα μας μετράει 10 ορφανά κρούσματα, χωρίς γνωστή επαφή, ενώ ακόμα 15 διερευνώνται. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι για τον νέο κορονοϊό.
Ο πρώτος θάνατος
Χθες τα ξημερώματα ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, εξέπνευσε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο. Είναι ο πρώτος θάνατος για τη χώρα μας από τον Covid-19.
Ο 66χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Νοσοκομείου του Ρίου στις 2 Μαρτίου και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου. Το πρωί της 10ης Μαρτίου παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, χθες στις 3.15 τα ξημερώματα.
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται τρεις συνάνθρωποί μας, ενώ 31 σε νοσοκομεία αναφοράς.
Τα καλά νέα, ανέφερε χαμογελώντας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολγίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ότι δύο κρούσματα -η μητέρα (το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας) και το παιδάκι της- έλαβαν χθες εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Είναι οι δύο πρώτοι θεραπευμένοι από τον νέο κορονοϊό στη χώρα μας, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι περιμένει και άλλα τέτοια νέα που αποδεικνύουν την κατ’ εξοχήν ήπια πορεία της νόσου.
Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς
Η χώρα μας υιοθετεί τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε για την ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας.
Βάσει αυτών, εξήγησε, οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για έλεγχο, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στις ευπαθείς ομάδες αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι, αν έχουν κάποια άλλη ίωση.
Προτεραιότητα έχουν οι συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο καθώς και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτό που προέχει είναι η προστασία σε πληθυσμιακό επίπεδο των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες: οι άνθρωποι άνω των 70 ανεξάρτητα αν έχουν πρόβλημα υγείας και οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, διαβήτη και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής).
«Παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι τρέχουν να δουν αν έχουν τον ιό ενώ έχουν ελαφρά συμπτωματολογία και κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες αλλά και σε νοσοκομεία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος και η εμπροσθοφυλακή που θέλουμε να προστατέψουμε», σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χειριζόμαστε πλέον κάθε πυρετό και βήχα στο νοσοκομείο σε ειδικό χώρο διαλογής με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ώστε να μην εκτεθούμε στη νόσο».
Νέα μέτρα
Επιπλέον μέτρα πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Λοιμωξιολόγων τα οποία αποδέχθηκε το υπουργείο Υγείας και είναι:
■ Αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες
■ Αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ιδιωτικών και δημόσιων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες.
■ Λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας