Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Ο διάλογος πάγωσε, ο Μηταράκης προχωράει σε διαγωνισμούς για κλειστά κέντρα

Παρά το πάγωμα των επιτάξεων και τη συνέχιση του διαλόγου που είχε συμφωνήσει on air την Δευτέρα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Νίκος Μηταράκης προκήρυξε διαγωνισμό για τη περίφραξη χώρου 625 στρεμμάτων στο Αίπος της Χίου, όπως κατήγγειλε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, σύμφωνα με την astraparis.gr.

Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό ύψους 1,08 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε μόλις τρεις εταιρείες για προσφορές μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ αντίστοιχος διαγωνισμός προκηρύχθηκε για κέντρο στη θέση Καράβα της Μυτιλήνης ύψους 900.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει το stonisi.gr, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απεύθυνε πρόσκληση για «επείγον» διαγωνισμό με θέμα «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου» ζητώντας προσφορές από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Μυτιληναίος ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου είχε προχωρήσει σε διαρροές διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών των νέων κέντρων από την άλλη εβδομάδα αποκαλύπτοντας ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες αφορούσε τελικά μόνο τη δυνατότητα των δήμων να προτείνουν νέες τοποθεσίες.

«Απαραίτητη προϋπόθεση οι νέες κλειστές δομές»

Ο ίδιος υπουργός με αφορμή την ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, υπεραμύνθηκε των κλειστών δομών υποστηρίζοντας ότι είναι «ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. Πρωταρχικός μας στόχος ο περιορισμός των ροών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σημερινή κατάσταση στα νησιά».

Ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι' αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών. Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε αποφασιστικά για την δημιουργία αυτών των νέων θέσεων».

Στην απάντησή του ο υπουργός ανέφερε ότι «είναι πράγματι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πέντε νησιά του Αιγαίου» και συμμερίστηκε την αγωνία του κ .Γκράντι. «Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε και επανέλαβε ότι «η κρίση απαιτεί απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην  συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο διάλογος πάγωσε, ο Μηταράκης προχωράει σε διαγωνισμούς για κλειστά κέντρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας