Η κυβέρνηση έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την επόμενη φάση του προγράμματος. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια, αγνόησε επιδεικτικά τις πιέσεις από τη πλευρά της αντιπολίτευσης και έσπευσε να προεξοφλήσει ότι οι κυβερνητικές επιλογές θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή.
Θέμα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν ετέθη καν από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρότι στη συνομιλία που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς συμφώνησε με την παραίνεση του κ. Παπούλια ότι «χρειάζεται μία ελάχιστη πολιτική συναίνεση από όλα τα κόμματα» -παραίνεση που είχε διατυπωθεί νωρίτερα και προς τον κ. Τσίπρα. «Σας άκουσα και πριν που το επαναλάβατε και συμφωνώ απολύτως», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Στις δηλώσεις του, όμως, αμέσως μετά έβαλε ευθέως κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι απόψε πρόωρες εκλογές. Αυτό δηλαδή το οποίο δεν θέλει, απεύχεται ο ελληνικός λαός κι εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Ελληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».
Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με βασικό αντικείμενο τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ως εκ τούτου «δεν θα μπορούσε να δοθεί άλλη απάντηση από τη διαβεβαίωση ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν». Για θεσμική εκτροπή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ σε ανάλογο μήκος ήταν και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Η σύγκρουση μέχρι τέλους καθίσταται κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την τροπή των πραγμάτων, περιμένοντας ότι το χαρτί της πόλωσης θα επιδράσει θετικά στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με την τρόικα και κυρίως στη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στην Ε.Ε. Οι κυβερνητικές προσδοκίες για μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και πακέτο τη διευθέτηση του χρέους, έχουν υποχωρήσει δραματικά. Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι «μία καθαρή έξοδος είναι απίθανη» και η υπόμνηση ότι σχεδόν στις μισές χώρες της ευρωζώνης η συμφωνία «πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια», παραπέμπουν σε τμηματικές διευθετήσεις και αναζωπυρώνουν τα σενάρια για πίεση της Ε.Ε. προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να συνομολογήσουν τη συμφωνία.
Την Πέμπτη, στη σύνοδο του Eurogroup η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κλείσουν τα τεχνικά θέματα για τον νέο μηχανισμό προληπτικής στήριξης και οι πηγές χρηματοδότησης. Και σε αυτό το σκέλος, όμως, η συζήτηση προβλέπεται δύσκολη, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις του επικεφαλής τού ESM Kλ. Ρέγκλινγκ ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει οι συζητήσεις να καταλήξουν μέχρι το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου και στη σύνοδο κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς να πάρει την πολιτική υπόσχεση ελάφρυνσης του χρέους.
«Επερχόμενες χιονοστιβάδες»
Σε αυτό το πλαίσιο ποντάρει η κυβέρνηση ενόψει της αναμέτρησης με την αντιπολίτευση για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε και πάλι να εμφανιστεί αισιόδοξος, επικαλούμενος την υπευθυνότητα των βουλευτών. Την ίδια εκτίμηση μετέφερε και στον Κ. Παπούλια. Στη συνάντηση, που κράτησε περίπου μισή ώρα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο με επίκεντρο τις ΑΟΖ και τη διαφαινόμενη μετάθεση των συνομιλιών για το Κυπριακό).
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε με σαφήνεια την ανησυχία του, κάνοντας λόγο για «επερχόμενες χιονοστιβάδες». Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και την τριμερή στο Κάιρο, για τις ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σύγκληση του συμβουλίου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας