Δύο εβδομάδες μετά το «ξεγύμνωμα» της κυβερνητικής αριστείας, όπως αποδείχτηκε με την περίπτωση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, το έργο επαναλήφθηκε χθες όταν γι’ άλλη μια φορά αποδείχτηκε ένα άλλο «ξεγύμνωμα» αριστείας, αυτό του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση, διά μέσου του εκπροσώπου της κ. Πέτσα, κάλυψε τα πλαστά μεταπτυχιακά. Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν μια απίστευτη επίθεση στην «Εφ.Συν.» γεμάτη από παχιά λόγια, ενώ στην ουσία του θέματος δεν επικεντρώθηκε κανείς τους. Μάλλον η... αριστεία είναι αρεστή στην κυβέρνηση μόνο όταν αφορά τους άλλους και όχι τα στελέχη της.
Τα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» και οι απαντήσεις του κ. υφυπουργού
Η «Εφ.Συν.» με το χθεσινό της δημοσίευμα είχε θέσει 4 ερωτήματα προς τον κ. Στεφανή και την κυβέρνηση αναφορικά με τα 2 MBA που ανέφερε στο βιογραφικό του πως κατέχει.
«Από ποιο πανεπιστήμιο πήρε το πρώτο του MBA -“Διαχείριση Κρίσεων” (MBA in Crisis Response Operations)- ο κ. Στεφανής», ήταν το πρώτο ερώτημα και η απάντηση είναι από κανένα, επειδή πολύ απλά δεν πήρε ποτέ το πρώτο MBA. Το χαρτί που παρουσίασε χθες ο κ. Στεφανής ως αποδεικτικό είναι ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης (certificate) ενός σεμιναρίου, το οποίο ουδεμία αξία έχει και σε καμία χώρα του κόσμου δεν λογίζεται ως MBA.

Κατά συνέπεια, ο κ. υφυπουργός ψεύδεται όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι κατέχει το εν λόγω μεταπτυχιακό. Περισσότερα γι’ αυτό θα διαβάσετε παρακάτω.
Το δεύτερο ερώτημα που θέσαμε είναι το είδος του τίτλου που έχει λάβει από τις ΗΠΑ (που το παρουσίαζε ως το δεύτερο μεταπτυχιακό του). Ο ίδιος δήλωνε ότι έχει MBA και εμείς διερωτόμασταν πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που το εν λόγω πανεπιστήμιο δίνει τίτλο MSc. Ο κ. Στεφανής παρουσίασε όντως χθες τον τίτλο του που αναγράφει Μaster of Science, συνεπώς το ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια δήλωνε ότι έχει MBA; Δεν γνώριζε τι είδους τίτλο πήρε; Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τη διαφορά ενός MBA από ένα MSc; Ποια η ανάγκη να πει κι εδώ ψέματα;
Το τρίτο μας ερώτημα, «αν έχουν αναγνωριστεί οι τίτλοι αυτοί από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώτην ΔΙΚΑΤΣΑ)» δεν πήραμε απάντηση. Υποθέτουμε ότι η σιωπή εδώ σημαίνει ότι ο κ. Στεφανής δεν έχει αναγνωρίσει το ένα και μοναδικό μεταπτυχιακό του από την αρμόδια υπηρεσία του κράτους.
Δεν πήραμε επίσης απάντηση ούτε στα άλλα δύο ερωτήματα που θέσαμε. Αν η χρήση εκ μέρους του, αυτών των τίτλων, είχαν επίδραση στην ανέλιξή του στις Ενοπλες Δυνάμεις και στις υπέρμετρες εξουσίες που ανέλαβε πρόσφατα στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Εν κατακλείδι, το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» δικαιώθηκε πλήρως με τα ερωτήματα που έθεσε στο κομμάτι των μεταπτυχιακών του κ. Στεφανή. Και αυτό το γνωρίζουν καλά και ο ίδιος ο υφυπουργός και ο κ. Πέτσας, αλλά κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως φαίνεται εξακολουθεί να καλύπτει τις περιπτώσεις της fake αριστείας (όπως έκανε με τους κ.κ. Κοντολέοντα, Διαματάρη κ.ά.) στο εγγύς παρελθόν.
Το ανύπαρκτο MBA από τη... ΜΚΟ
Πάμε να δούμε λοιπόν το πρώτο... μεταπτυχιακό που υποτίθεται ότι έφερε ο κ. Στεφανής (Crisis Response Operations) και να διαπιστώσουμε για τι ακριβώς πρόκειται και πώς το απέκτησε. Από το χαρτί που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Στεφανής προκύπτουν τα εξής:
Οπως αναφέραμε δεν είναι μεταπτυχιακός τίτλος (MBA) αλλά ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης ενός σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών με τη συνεργασία του περιοδικού «Στρατηγική». Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος του ιδρύματος: «...με τη συνεργασία του περιοδικού “Στρατηγική” παίγνιο ελληνο-τουρκικής κρίσης με συμμετοχή δεκάδων αναγνωστών, ενώ διοργάνωνε για θέματα περιφερειακών συγκρούσεων με την χρήση και προσομοιώσεων επί τρία χρόνια ετήσιο διεθνές σεμινάριο από κοινού με το Scottish Centre for International Security (SCIS) του University of Aberdeen που απευθύνεται σε αξιωματικούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων».
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το Scottish Centre for International Security (SCIS) φαίνεται πως έχει αναστείλει τη λειτουργία του, δεν έχει κάποιον ενημερωτικό ιστότοπο, ενώ η σχετική σελίδα του στο facebook είναι κενή δημοσιεύσεων. Το δε Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών είναι ένας «αυτοτελής, κοινωφελής, μη - κερδοσκοπικός και μη - κυβερνητικός οργανισμός, που τελεί υπό την εποπτεία των Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Οικονομικών».
Το έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Στεφανής φέρει μάλιστα και τη σφραγίδα επικύρωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μάλλον για μεγαλύτερη αίγλη, μια και ως χαρτί δεν αξίζει ουσιαστικά τίποτε. Και αυτό το γνωρίζουν καλά η κυβέρνηση και ο κ. Στεφανής.
Επίθεση στην «Εφ.Συν.»
Το θέμα Στεφανή προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του κ. υφυπουργού. Ο κ. Πέτσας εξήρε την παρουσία του υφυπουργού για 40 χρόνια στις Ενοπλες Δυνάμεις, μίλησε για εθνική ομοψυχία για το προσφυγικό, αλλά στην ουσία της υπόθεσης δεν αναφέρθηκε. Ο κ. υφυπουργός, χάνοντας προφανώς την ψυχραιμία του, έκανε λόγο για «εκ του πονηρού ερωτώντες», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η λάσπη και οι αθλιότητες δεν με αγγίζουν ούτε με πτοούν την ώρα που χειρίζομαι κρίσιμα για την πατρίδα μας θέματα. Και για τους εκ του πονηρού ερωτώντες, ιδού τα πτυχία μου».
Και μόνο η φράση «τα πτυχία μου» που χρησιμοποίησε προκειμένου να μας αποδείξει ότι το αποδεικτικό παρακολούθησης είναι... πτυχίο δείχνει περίσσια αλαζονεία από μέρους του και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τα ψέματα στο βιογραφικό του. Πάντως και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για το πιστοποιητικό, κάλυψε τον υφυπουργό λέγοντας πως «όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση των εθνικών της θεμάτων, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους επιθέσεις σε πρόσωπα τα οποία χειρίζονται σοβαρά εθνικά ζητήματα».
Η ανέλιξη του κ. Στεφανή
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς όποιος αξιωματικός δηλώνει ότι έχει MBA παίρνει μόρια για μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, ενώ ανελίσσεται με... διαφορετικούς ρυθμούς στην ιεραρχία.
Ολοι στο Πεντάγωνο θυμούνται εξάλλου πως για χάρη του «ξεπεράστηκε» το εμπόδιο 10 αντιστρατήγων που είχαν μεγαλύτερη εμπειρία απ’ αυτόν, προκειμένου να γίνει αρχηγός ΓΕΣ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στεφανής -με βάση πάντα το βιογραφικό του- το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής καριέρας του δεν το πέρασε στα σύνορα, αλλά σε σχολεία μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό και σε επιτελικές θέσεις στην Αθήνα.
Πολιτική αντιπαράθεση
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «μιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον κ. Στεφανή, όπως είχε κάνει άλλωστε και με τον κ. Διαματάρη για να αποπεμφθεί τελικά μετά από δύο μέρες, ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Πόση fake αριστεία θα αντέξει στην κυβέρνησή του;».
Κύκλοι της Ν.Δ. απάντησαν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον επέλεξε για Αρχηγό του ΓΕΣ. Με τα ίδια πτυχία. Τους τίτλους σπουδών θα ζήλευε η πλειονότητα των υπουργών του κ. Τσίπρα».
Η Κουμουνδούρου επανήλθε με νέα ανακοίνωση, βάζοντας στο κάδρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Το πρόβλημα δεν είναι αν ο κ. Διαματάρης ή ο κ. Στεφανής έχουν πτυχία. Το πρόβλημα είναι το ψέμα και η εξαπάτηση που έχει γίνει η δεύτερη φύση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Και εν τέλει, το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που επιβραβεύει την απάτη και τα πλαστά βιογραφικά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας