Ενα... ευχολόγιο 177 σελίδων για την αναβάθμιση του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, με χρονικό ορίζοντα το 2020, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για απόφαση που υπέγραψε ο Γιάννης Μανιάτης, η οποία για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται να εγκριθεί από άλλους 15 συναρμόδιους υπουργούς. Περιλαμβάνει 70 γενικόλογες δράσεις που καλύπτουν γεωγραφικά το ιστορικό-εμπορικό κέντρο, αλλά και υποβαθμισμένες γειτονιές, όπως η Κυψέλη και ο Αγιος Παντελεήμονας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη για την οργανωμένη κατεδάφιση «γερασμένων» πολυκατοικιών με σκοπό την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων. Η αποζημίωση των ιδιοκτητών προβλέπεται με μεταφορά των τετραγωνικών στο «φιλέτο» του... Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, όπου όμως θα αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης για να χωρέσουν οι νεοφερμένοι, όπως άλλωστε έχει προνοήσει ο νόμος 4062/2012 που αφορά την ανάπτυξη του δημοσίου ακινήτου.
Για την υλοποίηση των «ευχών» προβλέπεται η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος του Δήμου Αθηναίων, για τον οποίο αναφέρεται ότι δεν διαθέτει χρηματοδοτικούς πόρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Οι σπουδαιότερες παρεμβάσεις αφορούν τους εξής τομείς:
ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Συνδέεται άμεσα με την «παράνομη» μετανάστευση και προβλέπει την καταγραφή του πληθυσμού και των συνθηκών διαβίωσής του, με στόχο να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, εντός ή και εκτός Λεκανοπεδίου. Γίνεται επίσης λόγος για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας από πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μόνιμες καταλήψεις κτιρίων», ενώ προκαλεί ερωτήματα η αναφορά σε μέτρα «καταπολέμησης παραβατικότητας και εγκληματικότητας όταν γίνονται πορείες»!
Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και οι παράνομοι οίκοι ανοχής, που όμως έχουν καταμετρηθεί και φτάνουν τους 315(!), για τους οποίους προτείνεται να βρεθεί περιοχή-υποδοχέας για νόμιμες επιχειρήσεις. Διαπιστώνονται παραβάσεις στη λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που με «ξεχείλωμα» της άδειάς τους έχουν εγκατασταθεί παράνομα σε γειτονιές όπως η Πλάκα.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. Προτείνεται η ανάπτυξη «πράσινης γειτονιάς» σε 36 οικοδομικά τετράγωνα, που δεν έχουν προσδιοριστεί, καθώς και αξιοποίηση των 400 εγκαταλελειμμένων κτιρίων που έχουν καταγραφεί στο ευρύτερο κέντρο.
Προβλέπονται αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), που διέπει το ύψος των νέων οικοδομών και τους όρους δόμησης (κάλυψη οικοπέδων, ενοποίηση ελεύθερων χώρων κ.λπ.), διαμόρφωση των πεζοδρομίων, που θεωρούνται στενά και μη φιλικά για τους πολίτες, καθώς και επανεξέταση των πεζόδρομων που έχουν προκαλέσει επιπτώσεις στη γύρω περιοχή.
Αναφέρεται ότι 59 θεσμοθετημένοι πεζόδρομοι βρίσκονται ακόμη «στα χαρτιά», ενώ 36 κατασκευασμένοι πεζόδρομοι τυπικά παραμένουν δρόμοι! Προβλέπονται παρεμβάσεις σε πλατείες του κέντρου, μεταξύ των οποίων η... ταλαιπωρημένη Ομόνοια, αλλά και η πλατεία Θεάτρου, υπόθεση που «σέρνεται» από το 2010. Μια φράση υπάρχει μόνο για τις πολυδιαφημισμένες παρεμβάσεις στον άξονα της Πανεπιστημίου...
ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΣΗ. Προτείνεται η επιστροφή υπηρεσιών του Δημοσίου στο κέντρο, καθώς και κίνητρα για επιστροφή των κατοίκων, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4030/2011 αλλά στην πράξη δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της άρνησης των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια.
Μνημονεύονται τα αυξημένα κίνητρα για τις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο, όπου με τον νόμο 4014/2011 προβλέπεται και διάθεση κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί.
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Οι κάτοικοι της Αθήνας παράγουν κάθε χρόνο 356.534 τόνους σκουπιδιών, από τα οποία το 61% καταλήγει στη χωματερή της Φυλής.
Παρά τις ρητές κοινοτικές Οδηγίες και τις αλλεπάλληλες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατυπώνονται μόνον αόριστες προτάσεις για ανακύκλωση και τοποθέτηση 50 βυθιζόμενων κάδων σκουπιδιών με διάθεση 1,94 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο υπάρχει για την οπτική ρύπανση που προκαλούν οι παράνομες διαφημίσεις. Προβλέπεται μηχανισμός «άμεσης επέμβασης» και τοποθέτηση ομοιόμορφων πληροφοριακών πινακίδων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών, κυρίως στον τομέα της καινοτομίας. Προτείνεται να ενταχθεί η Αθήνα στα αυξημένα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων (3908/2011 και 4146/2013).
Γίνεται αόριστη αναφορά σε φοροελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και σε απαλλαγή από τέλη καθαριότητας σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα ξενοδοχεία και το λιανικό εμπόριο
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας