Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης κάθε άλλο παρά μυστηριώδης αποδεικνύεται, ακυρώνοντας έτσι και τις επικοινωνιακές προσπάθειες κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μιλούν περί «αποκάλυψης». Αλλωστε όλα τα σχετικά κείμενα είναι αναρτημένα εδώ και μήνες στο Διαδίκτυο. Η ιστορία έχει ως εξής: Τον Δεκέμβριο του 2012 υπογράφηκε η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Επρόκειτο για ένα τεχνικό κείμενο 68 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, που περιείχε τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας.
Η παράταση
Λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των τελευταίων εκλογών, και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, υπογράφει τη δίμηνη παράταση αυτής της δανειακής σύμβασης. Η παράταση ίσχυε, σύμφωνα με το κείμενο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν προτείνει στην Αθήνα να προχωρήσει σε εξάμηνη. Η παράταση αυτή δεν απαιτούσε την κύρωση από τη Βουλή, καθώς ο νόμος επιτρέπει την παράταση ισχύος με μια υπογραφή υπουργού, ενώ δεν κατατέθηκε ποτέ προς συζήτηση στο νομοθετικό σώμα.
Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η νέα διορία, και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας τους λόγους που η Ελλάδα ζητά νέα εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Η επιστολή ελήφθη υπόψη την επομένη στη συνεδρίαση του Eurogroup, όταν και αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες η σύμβαση. Προκειμένου δε να ισχύσει και νομικά η παράταση, υπεγράφη νέο κείμενο από τον υπουργό και τα συμβαλλόμενα μέρη. Το κείμενο αυτό, που «αποκάλυψε» η Ν.Δ., αναρτήθηκε στον ιστότοπο του EFSF στις 27 Φεβρουαρίου και ήταν ευρέως γνωστό το περιεχόμενό του.
Πριν μάλιστα υπογραφεί αυτή η παράταση, οι επικεφαλής των δανειοδοτικών θεσμών αντάλλαξαν επιστολές σχετικά με το θέμα. Η Ν.Δ. έφερε στην επιφάνεια αυτές τις επιστολές, αλλά οι αρμόδιοι κομματικοί είχαν υπογραμμίσει μόνο τα μισά επίμαχα σημεία. Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε στον πρόεδρο του Eurogroup ότι επιθυμεί να βρεθεί κοινός τόπος για την ολοκλήρωση μιας έκτης αξιολόγησης υπό άλλους όρους (υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να φέρει εις πέρας την πέμπτη αξιολόγηση). Ο EFSF σε κείμενό του ανέφερε τους νομικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να τροποποιηθούν οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Και ο Μάριο Ντράγκι εκ της ΕΚΤ σε επιστολή του επισήμανε ότι οι νέες αρχές της Ελλάδας δεν δέχονται μέτρα των προηγούμενων συμφωνιών και γι' αυτό πρέπει να αντικατασταθούν.
Αντίδραση Γαβριήλ
«Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο. Τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνούμενη να συμμορφωθεί με το Μνημόνιο διακινδυνεύει να ρίξει τη χώρα στα βράχια, ενώ από την άλλη την κατηγορεί ότι υπέγραψε μνημόνια και τα κρατάει κρυφά», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε «να μην ψάχνει για συνενόχους στην πολιτική του ο κ. Σαμαράς. Το "ουδείς αναμάρτητος" είναι αποκλειστικότητά του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας