Σε μια χώρα με παραοικονομία πάνω από 25% του ΑΕΠ, μόνο δεκαπέντε (15) αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος προς την Ελβετία πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση!
Αυτό έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή πρώτη αναγνωριστική συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών Ζακ ντε Βατερβίλ με τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Παναγιώτη Νικολούδη.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράστηκε η πολιτική βούληση της ελβετικής πλευράς όχι μόνο να προσφέρει στοιχεία τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά να συζητήσει την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής στοιχείων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελβετικές αρχές εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία, παρατήρηση που έφερε σε αμηχανία τους Ελληνες αξιωματούχους.
Το ίδιο σκηνικό έχει πάντως επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια: αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού του μαύρου, αδήλωτου χρήματος στην Ελβετία, εκδήλωση διάθεσης των Ελβετών να συνεργαστούν, αναφορές Ελβετών αξιωματούχων περί μη προθυμίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί, διμερείς συναντήσεις που διαφημίζονται επικοινωνιακά χωρίς τελικά να υπογράφεται κάποια συμφωνία, την ώρα που τα... «αγνώστου προελεύσεως» κεφάλαια ταξιδεύουν προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.
Ο σάλος του 2011
Το 2011 είχε προκληθεί σάλος από τις αποκαλύψεις του Ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη. Ο τελευταίος, βάσει επίσημης απάντησης της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών σε ερώτησή του, εξηγούσε πως είναι η «Ελλάδα που δεν ανταποκρίνεται σε μια συμφωνία καταπολέμησης της φορολογικής απάτης».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία πριν από το καλοκαίρι, ευελπιστώντας πως θα πετύχει σημαντική αύξηση από φέτος των φορολογικών εσόδων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας αναμένεται ακολουθήσει το ιταλικό μοντέλο ύστερα από την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να κλείσουν διακρατική συμφωνία «βρετανικού ή γερμανικού τύπου» για να εισπραχθούν δισεκατομμύρια με εφάπαξ φορολόγηση επί των αδήλωτων κεφαλαίων. Με βάση την ιταλική συμφωνία, οι καταθέτες Ελβετίας γνωρίζοντας ότι πλέον δεν θα απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, αφού οι Ελβετοί θα παρέχουν στοιχεία, θα έχουν ένα σημαντικό κίνητρο να δηλώσουν τα κρυμμένα εισοδήματά τους, ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους. Είναι η τακτική που ακολουθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, από την οποία ελπίζει να αυξήσει κατά 6,5 δισ. τα έσοδά της.
Το βρετανικό και το γερμανικό μοντέλο συμφωνίας προέβλεπε κάτι διαφορετικό: Οι καταθέτες με βρετανική ή γερμανική υπηκοότητα κλήθηκαν από τις ελβετικές τράπεζες να δηλώσουν αν επιθυμούν να παρέχονται στοιχεία τους στις βρετανικές και γερμανικές φορολογικές αρχές. Οσοι δήλωσαν άρνηση, δηλαδή οι κατά τεκμήριο φοροφυγάδες, πλήρωσαν εφάπαξ φόρο επί του κεφαλαίου με αρκετά υψηλό συντελεστή (19%-34%) και τα έσοδα αποδόθηκαν από τους Ελβετούς στις βρετανικές και γερμανικές αρχές.
Στην πραγματικότητα, η Ελβετία στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με τις σχετικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ επιδιώκει τη σύναψη του μέγιστου των συμβάσεων διπλής φορολογίας, ιδιαίτερα με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με όρους όμως που θα προστατεύουν το ισχυρό τραπεζικό της σύστημα.
«Τα εργαλεία υπάρχουν, θα συναντηθούμε ξανά σύντομα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών, με τη συνάντηση να προσδιορίζεται λίγο μετά το Πάσχα.
Μεταρρυθμίσεις με τις... ευχές της Λαγκάρντ
Την ώρα που η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κορυφαίων του κυβερνητικού επιτελείου, τηρώντας όμως «σιγήν ιχθύος» γύρω από τις προτάσεις, που τελικά στα σταλούν το αργότερο τη Δευτέρα, το Μαξίμου επικεντρώνει το βλέμμα του στο πώς θα συγκεντρωθούν πόροι από την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, χωρίς όμως η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Στο Μαξίμου επιπρόσθετα γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει περιθώριο «ελιγμών» στην εξυπηρέτηση δανείων, εξ ου και η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για μια συζήτηση σε «πολύ καλό κλίμα», ενώ φαίνεται ότι στο θέμα της φοροδιαφυγής υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι στην Ελλάδα έχει γίνει διάσημη για την ομώνυμη λίστα. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και άκουσε την επικεφαλής του ΔΝΤ να επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα, ενώ οι πλούσιοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους». Η συγκεκριμένη αποστροφή της Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως προτροπή για την προώθηση νομοθετημάτων που θα βάζουν τέρμα στη φοροδιαφυγή των πλουσίων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, στην κυβέρνηση θεωρούν ως «νούμερο ένα» στόχο την κατάρτιση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν στους εταίρους την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να συγκρουστεί με τα ισχυρά συμφέροντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας