Πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο» επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και να ξεπεραστούν οι εντυπώσεις που προκαλούνται από τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η προσεχής σύνοδος κορυφής αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ελληνική ηγεσία, εξ ου και δεν αποκλείεται την Παρασκευή να πραγματοποιηθούν επαφές του Αλέξη Τσίπρα από κοινού με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι, προσδίδοντας ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στις διαπραγματεύσεις. Φαίνεται μάλιστα ότι η στάση του Γάλλου προέδρου διευκολύνει τις επαφές αυτές, ενώ απομένει τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη γερμανική καγκελαρία.
Αλλωστε οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών μοιάζουν με ιδιότυπη διελκυστίνδα. Η γενικόλογη «γραμμή» παραγόντων του εξωτερικού για τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα επεκτείνεται πλέον στο επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων και λαμβάνει τη μορφή απαιτήσεων ανάλογων του πρόσφατου μνημονιακού παρελθόντος. Ετσι η πολιτική διαπραγμάτευση υπάρχει κίνδυνος να «επισκιαστεί» από τις τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Φαίνεται πάντως ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινούνται με πολλές διαφορετικές «ταχύτητες». Ο μεν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit, αλλά δεν μίλησε εκτενώς για τη ρευστότητα. Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε υπέρμαχος μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά έναντι όρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε «καταστροφικό οικονομικά και γεωπολιτικά» ένα Grexit.
Για πρώτη φορά από τη συμφωνία του Eurogroup η κορυφή της κυβέρνησης έκανε λόγο για διαλυτικές μεθοδεύσεις. Ο πρωθυπουργός στο «Εθνος» επισήμανε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι' αυτόν τον λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της 20ής Φεβρουαρίου». Ακόμα πιο σαφής εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δηλώνοντας (MEGA) ότι «κύκλοι των εταίρων επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να τη ρίξουν», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του «Economist» σημείωσε ότι ασκούνται πιέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή του Μνημονίου.
Η όλη υπόθεση ξεπερνά σίγουρα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η οικονομική σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Κάρολαϊν Ατκινσον, μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για τα τρέχοντα ζητήματα, συνεχίζοντας τις σταθερές επαφές τους. Η ελληνική πλευρά μετέφερε την εκτίμηση ότι υπάρχουν δυνάμεις που υπονομεύουν τη συμφωνία, ενώ η Ατκινσον φαίνεται ότι επανέλαβε την προτροπή για εύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πολυπαραγοντικό «σκάκι» πρόσθετη αξία έχει η χθεσινή αποστροφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών. Απέδωσε το όλο -λήξαν- θέμα σε «γραφειοκρατικές και τεχνικές ολιγωρίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη στενότητα στην ερμηνεία μίας οδηγίας της ΕΚΤ από την Τράπεζα της Ελλάδος», οι οποίες μάλιστα «έγιναν ακόμα μια φορά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση».
Το Μαξίμου πάντως επιθυμεί να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ώστε να αποδειχτεί έμπρακτα ότι η Αθήνα, σε αντίθεση με τους εταίρους, προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Το νομοθέτημα για την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστεί αύριο το βράδυ, ενώ το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις σχεδιάζεται να πάρει άμεσα την άγουσα για τη Βουλή.
Οι αναπληρωτές υπουργοί Νίκος Χουντής και Ράνια Αντωνοπούλου θα συναντηθούν σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφορικά με το σχέδιο των 2,3 δισ. ευρώ, που συμφώνησαν Γιούνκερ και Τσίπρας, για την ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας