Ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, το 2019, θεωρείται η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού από την τύχη της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος της διεξαγωγής των εκλογών.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκπέμπει τη διπλή βεβαιότητα ότι δεν θα προσκρούσει στον σκόπελο της έγκρισής της από τη Βουλή και επιπλέον ότι η προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. από το κυβερνητικό σχήμα δεν θα επηρεάσει την απρόσκοπτη συνέχιση του πολιτικού της βίου. Μάλιστα, παραπέμπει στο πορτογαλικό και το ισπανικό μοντέλο, όπου οι εκεί κυβερνήσεις λειτουργούν χωρίς προβλήματα με την ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου.
Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση από τη δική της σκοπιά, στην προσπάθειά της να φέρει τις κάλπες πιο κοντά, δεν χάνει την ευκαιρία να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει νέα πλειοψηφία, διαφορετικά θα έχει απολέσει την πολιτική της νομιμοποίηση.
Κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν χθες ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών είναι διασφαλισμένη και παράλληλα διαβεβαίωναν ότι θα εξακολουθεί να τηρεί τη δεδηλωμένη. Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθύμιζαν τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι η απεμπλοκή του ίδιου και των στελεχών του κόμματός του από τους υπουργικούς θώκους δεν ισοδυναμεί με ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ, πετώντας το γάντι στη Ν.Δ., την καλούσαν να κάνει πράξη τη δυνατότητα για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
«Ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους, όπως και οφείλει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Ρ/Σ News 24/7).
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κατά κανέναν τρόπο δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, αφού «ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κ. Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρομοίασε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα με το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται με σχετική επιτυχία σε χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου οι κυβερνήσεις βασίζονται στην ανοχή ενός μέρους των κομμάτων π.χ. στους Ισπανούς Podemos ή στο πορτογαλικό κομμουνιστικό κόμμα.
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε καλοδεχούμενη τυχόν πρόταση δυσπιστίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια περίπου, διαρκώς επιμένει στην ανάγκη, υποτίθεται, για πρόωρες εκλογές, διότι δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της, για να μπορέσει στη συνέχεια ο ελληνικός λαός να συγκρίνει την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010-2015».
Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας με απόλυτη σιγουριά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί «με πάνω από 151 ψήφους» και το 2019 «θα είναι μια χρονιά ανανέωσης της λαϊκής εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ» (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5»). Αναφερόμενος στη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. απέναντι στην κυβέρνηση, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν πρέπει τελικά να υιοθετηθεί μια τέτοια στάση που να ακυρώσει, έστω στην τελευταία χρονιά της, την πορεία της κυβέρνησης που ξεκίνησε από κοινού το 2015 και έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα», αναφέροντας καταληκτικά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αξίζει στους Ανεξάρτητους Ελληνες ούτε στην κυβέρνηση γενικότερα.
Απόλυτα καθησυχαστικός ήταν με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε «τι θα γίνει όταν φύγει ο κ. Καμμένος», χαρακτηριστικά σχολίασε πως «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου».
Πρόταση μομφής
Με τη φράση «όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι» απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με το ενδεχόμενο να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η Μαρία Σπυράκη ήταν ωστόσο κατηγορηματική για το θέμα της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. και, απαντώντας στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά» και, αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία.
Παρεμβαίνοντας στην ίδια υπόθεση μέσω του twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, στις ψήφους τεσσάρων βουλευτών του οποίου ποντάρει η κυβέρνηση για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε περιπλέκοντας κάπως τα πράγματα: «Θυμίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας