Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 14.5°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.6° 12.5°
1 BF
84%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
82%
Κοζάνη
Ψιχάλες μικρής έντασης
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
94%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 12.9°
1 BF
75%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
57%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 13.9°
0 BF
83%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
2 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.4°
2 BF
94%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 10.3°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ποιοι είναι και πώς ομαδοποιούνται πολιτικά αυτοί που ψήφισαν αρνητικά για τη συμφωνία με τους εταίρους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI

Οι βουλευτές που είπαν τα... «όχι»

Τελικά πόσοι δεν υπερψήφισαν την εισήγηση του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;». Αυτή η ερώτηση ταλάνισε ουκ ολίγους χθες, καθώς οι πληροφορίες αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν αντικρουόμενες και συνέτειναν μόνο στο ότι «υπέρ» τάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των παριστάμενων βουλευτών. Καταμέτρηση άλλωστε δεν πραγματοποιήθηκε μετά την διά ανατάσεως της χειρός ψηφοφορία, ενώ υπήρξε «άτυπη» συμφωνία να μην ακουστούν κατόπιν εκτιμήσεις και αριθμητικά δεδομένα, αλλά να γνωστοποιηθεί ότι η εισήγηση έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία. Η συμφωνία αυτή όμως, όπως φαίνεται, «έσπασε», με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν πληροφορίες οι οποίες με τη βοήθεια της ασάφειας μετατράπηκαν σε σενάρια.

Το αίτημα για την ψηφοφορία κατατέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τους βουλευτές να δηλώσουν στη συνεδρίαση αν προτίθενται να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους δεν εξέφρασαν τέτοια θέση, ενώ αναφορικά με την ψηφοφορία, όλες οι πλευρές ξεκαθάριζαν πως αυτό που ψήφισαν οι περίπου 120 παρόντες στη συνεδρίαση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα είναι το ίδιο στην ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Τα «μηνύματα» άλλωστε από όλες τις τάσεις λένε ότι δεν τίθεται θέμα να «σπάσει» η «γραμμή» που θα αποφασιστεί από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόκκινο Δίκτυο και ΚΟΕ

Τις εντονότερες ενστάσεις για τη συμφωνία εκφράζουν ως γνωστόν οι βουλευτές που πρόσκεινται στην ΚΟΕ και στο «Κόκκινο Δίκτυο». Σε αυτούς περιλαμβάνονται: από την ΚΟΕ η Μαρία Τριανταφύλλου (Αιτωλοακαρνανίας), ο Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας), ο Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), η Ελένη Σωτηρίου (Αττικής) και ο Βασίλης Κυριακάκης (Φθώτιδα), και από το «Κόκκινο Δίκτυο» η Ιωάννα Γαϊτάνη (Β΄ Θεσσαλονίκης) και η Ελένη Ψαρρέα (Μεσσηνίας). Με δεδομένη λοιπόν τη δήλωση του Στάθη Λεουτσάκου ότι καταψήφισε, αλλά και τις απουσίες, οι καταψηφίσαντες δεν φαίνεται να ξεπέρασαν τους έξι.

Επικριτική για τη συμφωνία εμφανίστηκε όμως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προβάλλοντας κυρίως νομικές αντιρρήσεις για την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Θοδωρής Δρίτσας εξέφρασαν επίσης ερωτήματα για πτυχές της συμφωνίας, αλλά το τι ψήφισαν παρέμενε άγνωστο, καθώς και οι ίδιοι δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Τη στάση της «λευκής ψήφου» φαίνεται να τήρησαν κυρίως οι βουλευτές που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αποτέλεσμα συνολικά τα «λευκά» να μην ξεπεράσουν τα επτά.

Ο υπουργός Επικρατείας για θέματα κυβερνητικού συντονισμού, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega είπε ότι εναντίον του κειμένου τάχθηκαν ή εξέφρασαν προβληματισμό περίπου 18 βουλευτές. Είπε ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν ψήφισαν καν, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές ψήφοι στην ολομέλεια. Αν όμως υπάρξουν, αυτές «θα είναι πολλοί λίγες, όχι πάνω από τρεις-τέσσερις».

Αναφορικά πάντως με το αν θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, οι εισηγήσεις προς το επιτελείο της κυβέρνησης είναι αντικρουόμενες. Αρκετοί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική οδός, ενώ κορυφαίοι του Αριστερού Ρεύματος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρούν ότι δεν απαιτείται τέτοια διαδικασία, προβάλλοντας νομικά επιχειρήματα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε, πάντως, χθες στον «Βήμα FM» ότι το θέμα θα διευθετηθεί μέσα σε δυο-τρεις μέρες, ενώ «είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης, γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι βουλευτές που είπαν τα... «όχι»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας