Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς και δανειοδοτικούς θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη, τα βλέμματα στρέφονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες «αναταράξεις» για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup.
Η δήλωση του ευρωβουλευτή του κόμματος, Μανώλη Γλέζου, την Κυριακή προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμα και διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως των «Financial Times», που έγραψαν ότι «διαφωνίες αναταράσσουν το εσωτερικό της κυβέρνησης». Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ακολούθησαν και αρκετοί ακόμη, με αποκορύφωμα την Κομμουνιστική Τάση που ζήτησε συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας.
«Η μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς, του Mνημονίου σε συμφωνία και των δανειστών σε εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζει την προηγούμενη κατάσταση» ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος. Λαμβάνοντας αφορμή δε από τα όσα «υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» για την κατάργηση της τρόικας και των συνεπειών της «από την επομένη των εκλογών με ένα νόμο» έγραψε χαρακτηριστικά: «Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα. Από την πλευρά μου ζητώ συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση». Κάλεσε δε τα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν «πριν προχωρήσει το κακό, πριν να είναι πολύ αργά».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αμηχανία στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με το ιστορικό στέλεχος. «Είναι πιθανόν να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται» έλεγαν κύκλοι του Μαξίμου. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο Μανώλης Γλέζος είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το τιμάμε και να το σεβόμαστε», προσθέτοντας όμως ότι «ειδικά η χθεσινή του δήλωση είναι άστοχη και λανθασμένη».
Το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε την ίδια μέρα μπορεί να απέπνεε την ομοθυμία των υπουργών στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής τακτικής, ωστόσο στο εσωκομματικό τοπίο εμφανίστηκαν και άλλα στελέχη τα οποία έθεταν κυρίως ερωτήματα γύρω από το πώς θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, έδωσε μεν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, αλλά προσέθεσε ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα και τη σκληρότητά του αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα». Η δε ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα έγραψε στο twitter ότι «ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του Mνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο».
Ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως μέσα απ’ αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης» και ζήτησε να διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση στα κομματικά όργανα. Η εφημερίδα «Δρόμος», που απηχεί τις απόψεις της ΚΟΕ, ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι το Eurogroup «δεν βάζει τέλος στα ανοιχτά, για την Ελλάδα, ζητήματα».
Πιο έντονη κριτική άσκησε η πρώην βουλευτής, Μαρία Μπόλαρη. «Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαιτήσουν την υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεών του, των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών δηλώσεων», δήλωσε.
Σε καθαρά συγκρουσιακό πνεύμα ήταν η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτίμησε ότι η συμφωνία «συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και επιστολή προς τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα, στην οποία ζητούσαν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Το όργανο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει ούτως ή άλλως στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.
Συνάντηση Τσίπρα – Μίκη
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, αλλά και το άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη με το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό να πει nein (όχι) στα γερμανικά nein, οδήγησαν τον Αλ. Τσίπρα στην απόφαση να συγκαλέσει σήμερα τα κυβερνητικά, εσωκομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα, αλλά και να συναντηθεί με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη.
Ετσι, στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί τον Μ. Θεοδωράκη, στις 12 θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο και θα ακολουθήσουν νωρίς το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας