Με εντολή Σταθάκη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν εντοπιστεί από χρόνια σε καμένα δάση και αναδασωτέες περιοχές, ρέματα και την παράκτια ζώνη της Αττικής.
Η αρχή θα γίνει με 100 κραυγαλέες περιπτώσεις, από κατάλογο που θα υποβάλει στο υπουργείο ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Θα περιλαμβάνει, επίσης, μάντρες που έχουν κατασκευαστεί σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή και εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, όπως επιτάσσει ο νόμος Τρίτση από το 1983.
Στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, έχουν εντοπιστεί και κριθεί τελεσίδικα αυθαίρετα συνολικά 2.500 κτίσματα σε δάση και άλλα 700 στην παραλιακή ζώνη.
Πρωτόκολλα κατεδάφισης εκκρεμούν από χρόνια, για παράδειγμα στο Μαραθώνα από το 1998 και αφορούν έξι κτίρια, στη Νέα Μάκρη τέσσερα από το 1996.
Το δασαρχείο Λαυρίου έχει εντοπίσει 26 αυθαίρετα σε δάση, από τα οποία το ένα βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Σουνίου.
Από το δασαρχείο Πεντέλης είχαν καταγραφεί 469 αυθαίρετα, από τα οποία τα 42 βρίσκονται σε περιοχές που κάηκαν την περασμένη Δευτέρα, όπως και άλλα 65 στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την επίσπευση των πολύχρονων διαδικασιών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και προανήγγειλε σχέδια για την «επόμενη ημέρα» στο Μάτι, δίνοντας έμφαση «στην εθνική συνείδηση που πρέπει να επικρατήσει την επαύριο της τραγωδίας».
Με την τροπολογία, που ψηφίστηκε λίγες ώρες αργότερα από τη Βουλή, ο Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνει ειδική εξουσιοδότηση για τις κατεδαφίσεις, που θα ισχύσουν ώς τη στελέχωση και λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης, τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4495/2017 και θα αναλάβουν τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας.
◼ Επιταχύνονται οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων που βρίσκονται ή θα εντοπιστούν στη ζώνη των 500 μέτρων από την ακτή, σε καμένες και αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα που έχουν οριοθετηθεί και κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα. Παρακάμπτεται η διαδικασία των ενστάσεων μέσω των διοικητικών δικαστηρίων που διαρκούσε έως και επτά χρόνια και ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου έχει περιθώριο 15 ημερών από την επίδοση της αυτοψίας για να προσφύγει στο ΣτΕ.
◼ Εντάσσονται και τα αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί από τον Μάιο του 2017 στη μαρτυρική Μακρόνησο, αλλά οι κατεδαφίσεις καθυστερούν από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
◼ Εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι από το Πράσινο Ταμείο, που για φέτος θα φτάσουν το ένα εκατ. ευρώ και στη συνέχεια σε 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Για την περίπτωση της Μακρονήσου, εξασφαλίστηκαν 200 χιλιάδες ευρώ.
◼ Παρέχεται η δυνατότητα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις κατεδαφίσεων με προϋπολογισμό έως 135 χιλιάδες ευρώ. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να επεκτείνουν έως και 50% τις ενεργές εργολαβίες κατεδαφίσεων για να περιληφθούν και νέα αυθαίρετα.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Χαρακτηρίστηκε από τις συγκινητικές αναφορές στη φονική πυρκαγιά και τα ανθρώπινα θύματα, ενώ κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους.
«Καλωσορίζουμε τον κύριο Μητσοτάκη στα θέματα δάσους και περιβάλλοντος», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης και επισήμανε την ανάγκη για «εθνική συμμαχία».
Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση, έκανε λόγο για «πολιτική τυμβωρυχία από δημοσιογράφους και πολιτικούς», σημείωσε ωστόσο ότι η Ν.Δ. κράτησε χαμηλούς τόνους, αλλά συμπλήρωσε πως άφησε σε άλλους να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά».
Επισήμανε, πάντως, ότι «η μεγάλη ευκαιρία σήμερα δεν είναι για πολιτική σπέκουλα, αλλά να υπάρξει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο στη χώρα, που να δημιουργήσει εκείνη την πίεση απέναντι στα συγκεκριμένα υπαρκτά συμφέροντα για να μπορέσουμε να άρουμε τις αιτίες αυτών των καταστάσεων» και πρόσθεσε: «Οποιος θεωρεί ότι απλώς θα πρέπει να πάμε σε μια λογική κάποιων μέτρων αποκατάστασης των πραγμάτων όπως ήταν μέχρι πριν την προηγούμενη Δευτέρα, είναι σαν να υπογράφει ένα συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή θα ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Σε αυτό νομίζω ότι μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις».
Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα αποτιμηθούν τα λάθη της διαχείρισης αλλά όχι εν θερμώ και θα αποδοθούν ευθύνες.
Εδωσε επίσης αναλυτικό κατάλογο με τα ποσά που διατέθηκαν φέτος για την πυροπροστασία και, απαντώντας στην κριτική του προέδρου της Ν.Δ., σημείωσε ότι είναι μεγαλύτερα από άλλες χρονιές, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι αρκετά.
Σεπτέμβριο το πρότυπο πρόγραμμα για το Μάτι
Ο Γιώργος Σταθάκης έκανε ειδική αναφορά στο Μάτι και προανήγγειλε ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων διατάξεων περί ειδικού χωρικού σχεδιασμού, ώστε να ενοποιηθούν οι τρεις φάσεις των μελετών σε μία.
Με αυτή τη λύση, θα επισπευστούν οι διαδικασίες κατά επτά μήνες και, τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η εκπόνηση του πρότυπου προγράμματος, με προοπτική να υλοποιηθεί σε μια τριετία.
«Θα γίνουν μεγάλες τομές», είπε και διαβεβαίωσε ότι «το Μάτι θα αναδασωθεί και θα πολεοδομηθεί σωστά». Ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συνάντηση με το Πολυτεχνείο, θα ακολουθήσουν με το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) και άλλοι φορείς,
Το ΤΕΕ, με χθεσινή ανακοίνωσή του, στηρίζει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και ζητά την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. «Με διακομματική συναίνεση, τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να γίνουν όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες», αναφέρει ο πρόεδρός του, Γιώργος Στασινός.
Οριοθέτηση αιγιαλών
Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, καθώς και την έναρξη των διαδικασιών για την οριοθέτηση των αιγιαλών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.
«Η δασοκάλυψη αφορά το 40% της ελληνικής γης», ενημέρωσε και ανέφερε ότι έως τα τέλη του 2014 είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόνον για το 1% της επιφάνειας και σήμερα έχουν φθάσει στο 48%, με προοπτική να ολοκληρωθούν έως το 2019.
Θα ακολουθήσει η ανάρτηση για το 12% και στο τέλος του χρόνου για το 17%. Αποκάλυψε ότι οι δασικοί χάρτες για πολλές περιοχές είχαν ξεκινήσει το 2008, ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα και δεν αναρτήθηκαν.
Φέτος, για την αντιπυρική προστασία διατέθηκαν σε δήμους 1,6 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση υποδομών πρόληψης 1,4 εκατ. ευρώ, στον τακτικό προϋπολογισμό δασοπροστασίας, 3,4 εκατ. ευρώ, άλλα 17 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών και 32 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος.Τέλος Αυγούστου οι ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις
Το 20% των σχεδίων για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου, αποκάλυψε ο Σωκράτης Φάμελλος και άφησε να εννοηθεί ότι με την ολοκλήρωση της υποβολής των στοιχείων και από τους υπόλοιπους 29 δήμους θα προκύψουν και άλλα λάθη.
Ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους είναι ο Μαραθώνας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δήμος, τον οποίο δεν προσδιόρισε, υπέβαλε σχέδια με συντεταγμένες που αντιστοιχούν σε γειτονικό κράτος!
Με τον όρο «οικιστικές πυκνώσεις» προσδιορίζονται οι περιοχές που, με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά τον έχουν χάσει από πολλές δεκαετίες από πυρκαγιές ή εκχερσώσεις και στις οποίες έχουν δημιουργηθεί περιοχές αυθαιρέτων.
Με αυτά τα δεδομένα, προσκρούει στο Σύνταγμα η ένταξή τους στο σχέδιο και επιπλέον δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν οι παρανομίες στα κτίσματα, αφού εξαιρούνται από τον ισχύοντα νόμο.
Υπολογίζεται ότι στο σύνολο της χώρας, έχουν «τσιμεντωθεί» περίπου 700.000 στρέμματα, ενώ από τους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί προκύπτει ότι οι διαμορφωμένοι οικισμοί σε δάση καλύπτουν περίπου 282.000 στρέμματα!
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι στο τέλος Αυγούστου θα ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις και διέψευσε πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί παλιότερα.
Από πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θα θεσμοθετηθούν γενικές κατευθύνσεις και θα προβλέπονται κριτήρια για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε οικισμό.
Με αυτά τα δεδομένα θα υπολογιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο θα εξασφαλιστεί πιθανότατα με φυτεύσεις σε γειτονικές περιοχές ή με χρηματικές εισφορές των ιδιοκτητών.
Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί η συζήτηση προσφυγής κατά της συγκεκριμένης διάταξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας