Το παρατσούκλι του στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα είναι «Πάκης», εκ του Προκοπάκης. Η επιλογή του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέπληξε και τον ίδιο, παρότι το όνομά του κυκλοφορούσε εδώ και αρκετές μέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες προερχόμενες από κυβερνητικούς κύκλους, η επικοινωνία μαζί του έγινε μόλις χθες το πρωί.
Ο ίδιος με τη σειρά του ενημέρωσε πρώτα απ’ όλους τον άνθρωπο στον οποίο βρίσκεται πιο κοντά απ’ όλους, τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Αφού δε έγινε η επίσημη ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα του ονόματός του, τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων για να τους ευχαριστήσει εκ προοιμίου, ανεξαρτήτως αν θα του παράσχουν ψήφο ή όχι στη σημερινή ψηφοφορία.
Γιατί αν κάτι χαρακτηρίζει τον Πρ. Παυλόπουλο ως άνθρωπο είναι η ευγένεια και η προσήνεια. Γαλλοτραφής, καθώς, μετά τη Νομική Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο δημόσιο δίκαιο στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Από σήμερα θα είναι ίσως ο νεότερος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής περιόδου, μόλις 64 ετών. Ιδιαίτερη πατρίδα του η Καλαμάτα, όπου πέρασε τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια.
Οι αντίπαλοί του τού καταλογίζουν ότι πολλές φορές στη νομική και πολιτική του σταδιοδρομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το «καλαματιανό στιλ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς τους «ελιγμούς». Υπήρξε άλλωστε νομικός σύμβουλος συγκροτημάτων Τύπου. Οι φίλοι του τού αναγνωρίζουν ότι παραμένει σταθερά εδώ και χρόνια στον κεντρώο χώρο της Ν.Δ.
Αλλωστε, ουσιαστικά ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση, του Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί την περίοδο της δικτατορίας όταν ο τελευταίος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως νομικός σύμβουλος της Προεδρίας.
Η πολιτική του καριέρα
Διετέλεσε επίσης βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α’ Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Επίσης υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).
Σήμερα θα βρεθεί «αντίπαλος» με τον προσωπικό του φίλο, επίσης καθηγητή στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού, Νίκο Αλιβιζάτο. Οι δυο τους είχαν την ίδια νομική στέγη για 16 συναπτά έτη.
Ο κ. Παυλόπουλος ακολούθησε με συνέπεια, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τη γραμμή της Ν.Δ. για την ψήφιση των μνημονίων. Κατά όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, υπέρ όταν ήταν κυβέρνηση. Αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που τοποθετήθηκε δημόσια κατά της ακροδεξιάς ρητορικής της νυν ηγεσίας της Ν.Δ., κρατώντας σταθερά τις διακριτικές αποστάσεις του.
Δεκέμβρης 2014: «Υποκριτική η στάση των αρμόδιων υπουργών Λοβέρδου και Αθανασίου» δήλωνε ο Προκόπης Παυλόπουλος για το ζήτημα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.«Είναι ένα μετέωρο βήμα της υποκρισίας εάν δεν δίνει η πολιτεία συνέχεια σε ένα μέτρο που έχει θεσπίσει. Το αγαθό της Παιδείας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Υπάρχει δίοδος με βάση το άρθρο 16. Ξέρει ο κ. Αθανασίου τι πρέπει να κάνει».
Σαφέστατα κατέγραψε και τις διαφορές του ως προς την πολιτική και ρητορική της νυν ηγεσίας της Ν.Δ. έναντι των μεταναστών. «Ευχαριστώ εκείνους που επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν μαζί μας και να αγωνιστούν μαζί μας για μια καλύτερη κοινωνία», είχε πει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στον Σκάι).
Δηλώσεις για μετανάστες
Σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του τον Αύγουστο του 2006, ο κ. Παυλόπουλος συνέδεσε με την απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες το προεδρικό διάταγμα για την «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2003/109/ΕΚ της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες». Αν και ο ίδιος δεν το εφάρμοσε ποτέ ως υπουργός Εσωτερικών, αναγνώρισε ωστόσο για τους επί μακρόν διαμένοντες το δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κάνει δηλώσεις εκφράζοντας την οδύνη του και δεσμεύεται για την απόδοση ευθυνών. Παραιτείται μαζί με τον τότε υπουργό Δ. Τάξης, αλλά οι παραιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.
Ο Πρ. Παυλόπουλος μετά το πρώτο ξέσπασμα των εξεγέρσεων μιλάει για την ανάγκη αμυντικής στάσης της αστυνομίας ιεραρχώντας, όπως ο ίδιος δήλωνε, την ανθρώπινη ζωή και τον κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες πάνω από τις όποιες υλικές καταστροφές. Δέχτηκε τότε σφοδρές επιθέσεις από την Ακροδεξιά (π.χ. Αδ. Γεωργιάδης) που ήθελε τον στρατό στους δρόμους. Βέβαια, η άγρια καταστολή ακολούθησε την πρώτη νύχτα της «αμυντικής» στάσης...
Ισως αυτές οι τοποθετήσεις του ήταν που οδήγησαν τελικά στην επιλογή του από τον Α. Τσίπρα.
Τι δήλωσε βγαίνοντας απ’ το Μαξίμου
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να συμβάλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις για να αγωνιστούμε όχι μόνο για την πατρίδα και τον λαό αλλά και για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, και η οποία μπορεί να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας