Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης εξειδίκευσαν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας, οι οποίες ξεκινούν από τις άμεσες παρεμβάσεις που έχουν ήδη επισημανθεί και θα ολοκληρωθούν με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές, όπως η κατάργηση, από του χρόνου, των εισαγωγικών εξετάσεων στα πρότυπα-πειραματικά σχολεία, η δημιουργία νέων αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, η έναρξη διαλόγου για το νέο εξεταστικό και η συνολική απόσυρση του νόμου Διαμαντοπούλου.
Αποκαλυπτική ήταν η καταγγελία του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, για τα «δίκτυα ρουσφετιών» που... φιλοδοξούν να συνεχίσουν την εξασφάλιση έργων και προγραμμάτων μέσω «διαμεσολαβητών», οι οποίοι ήδη επιχείρησαν να προσεγγίσουν το περιβάλλον της νέας ηγεσίας. «Οταν γίνουμε ΠΑΣΟΚ, θα σας ενημερώσουμε» ήταν η απάντηση που μεταφέρθηκε στους αιτούντες αλλά και στη Βουλή από τον κ. Μπαλτά.
Με τον ίδιο αιχμηρό τόνο ο νέος υπουργός Παιδείας απαρίθμησε πρωτοβουλίες δίνοντας και την εξήγησή τους.
Για τα σχολεία τρεις ήταν οι βασικές επισημάνσεις: α) Αρχικά αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής (επισιτιστική βοήθεια, θέρμανση κ.ά.), β) Οχι διατάραξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, γ) Διάλογος για τη ρύθμιση σε μακρά βάση όλων των προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά το Λύκειο: Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, όχι σε συνυπολογισμό βαθμού Α’ και Β’ Λυκείου, επαναφορά του 9,5 ως μέσου όρου προαγωγής, κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων σε Α’ και Β’ Λυκείου, απόσυρση ισχύουσας αξιολόγησης και αναζήτηση νέου συστήματος, κατάργηση από του χρόνου των εισαγωγικών στα πρότυπα-πειραματικά, διότι η «αριστεία δεν υπάρχει σ’ αυτές τις ηλικίες».
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κουράκης προσέθεσε:
● Επανασχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «οι όποιες αλλαγές γίνουν στην ύλη δεν συνεπάγονται την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων της επόμενης χρονιάς».
● Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα «στο μέτρο και των δυνατοτήτων κάλυψης των θέσεων με μόνιμες θέσεις».
● Σταδιακή επαναφορά της διδασκαλίας περισσότερων ξένων γλωσσών.
● Δημιουργία σχολείου της γειτονιάς.
● Αποσύνδεση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια.
● Για τη Γ’ Λυκείου του επόμενου έτους (σημερινούς μαθητές της β’ τάξης) μελετάται διεύρυνση της «δυνατότητας επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων».
● Απόσυρση της εγκυκλίου του προηγούμενου υπουργού για τις αλλαγές στα Δημοτικά.
■ Για το προσωπικό σε σχολεία και ΑΕΙ: Επιστροφή των σχολικών φυλάκων και συμμετοχή τους στο «σχολείο της γειτονιάς», επιστροφή εκπαιδευτικών της διαθεσιμότητας και επαναλειτουργία στα ΕΠΑΛ των καταργημένων ειδικοτήτων από του χρόνου. Φέτος, όπως τόνισε ο κ. Κουράκης, «οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα αξιοποιηθούν για τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες σε σχολεία, εργαστηριακά κέντρα, ΙΕΚ και υπηρεσία υπουργείου».
Για τα ΑΕΙ:
■ Οι διοικητικοί επιστρέφουν στα Ιδρύματα για να βοηθήσουν και στο θέμα των «αιωνίων», για να «βρούμε ποιοι είναι και να μάθουμε αν θέλουν να επιστρέψουν. Είναι ψευδοπρόβλημα οι “αιώνιοι”» είπε ο κ. Μπαλτάς.
■ Κατάργηση με νόμο του νόμου Διαμαντοπούλου, που υπήρξε «απόλυτη καταστροφή για την ανώτατη εκπαίδευση, επειδή κάποιος πέρασε απ’ την Αμερική είδε τα Συμβούλια και ήρθε να τα επιβάλει, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί στην Αμερική λειτουργούν άριστα».
■ Αμεση κατάργηση Συμβουλίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας