Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο υπουργός Άμυνας τονίζει ότι όλοι οι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν πλήρη εικόνα της τουρκικής προκλητικότητας | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Ένα ατύχημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε»

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται «στο όριο ενός ατυχήματος που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα Liberation, ο υπουργός Άμυνας τονίζει ότι «η Τουρκία ασκεί μια πραγματική πίεση πάνω στην Ελλάδα. Σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%. Αυτές του εναέριου χώρου 48%».

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο αυτή η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας εξηγείται από όσα συμβαίνουν «στη Συρία και στις συγκρούσεις με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων στον θύλακα του Αφρίν και επιχειρούν να εξάγουν τις εντάσεις προς την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει, ο ίδιος έχει ενημερώσει εκτενώς τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε «υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία για να μειώσει την ένταση». Επίσης ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή μπορούν να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα και όλοι οι σύμμαχοι κατανοούν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης.

Όσον αφορά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι το περιστατικό «δεν πρέπει να εξελιχθεί σε θρίλερ» και ότι ανάλογα συμβάντα πρέπει να επιλύονται άμεσα, μέσω των διαβουλεύσεων των Αρχηγών επιτελείων των δύο χωρών. «Η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σύμμαχος της Ελλάδας, Τέτοια επεισόδια πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», αναφέρει.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πού μπορεί να φτάσει το «ρίσκο» αυτής της έντασης ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει: «Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο μας. Βρισκόμαστε λοιπόν στο όριο ενός ατυχήματος που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στην ακτοφυλακή, στον στόλο».

Όπως σημειώνει, «παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεπώς ευρωπαϊκό, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Είναι η αιτία για την οποία ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και το ΝΑΤΟ για κάθε συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά επίσης και για την Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει ότι η Ελλάδα προτιμά μια ευρωπαϊκή από μια ισλαμική Τουρκία και για τον λόγο αυτό εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξή της στην Ε.Ε.

Όσον αφορά τη στρατηγική της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι η Τουρκία προσπαθεί να συμπεριφερθεί στην Κύπρο όπως στη Συρία και το Ιράκ, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος «δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σέβονται το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο τη Θάλασσας και τις διεθνείς συμβάσεις για την ενέργεια. Το πρόβλημα ξεπερνά την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά αφορά όλες τις χώρες που εταιρείες του έχουν υπογράψεις τις συμφωνίες έρευνας-εκμετάλλευσης με την Κύπρο», όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ισραήλ.

Ερωτώμενος για τη σύνοδο της Βάρνας στις 26 Μαρτίου και αν σ' αυτή θα αποφασιστεί η εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο Πάνος Καμμένος αναφέρει ότι η Ευρώπη ανοίγει μια πόρτα στην Τουρκία, «του σεβασμού του δικαίου, της επιλογής της ευρωπαϊκής πολιτικής σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της άσκησης μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Η Ελλάδα προτιμά να έχει έναν γείτονα που προτιμά τον διάλογο από τη φυλάκιση δημοσιογράφων, ένα «γείτονα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Όπως επισήμανε η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» «δεν είναι ζήτημα ελληνικού εγωισμού, αλλά εδράζεται στην ιστορική πραγματικότητα και τον πολιτισμό, τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό».

Και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αλυτρωτισμό των γειτόνων, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξουν και τα σύμβολα, διότι «ο Τίτο δεν χρησιμοποίησε απλώς το όνομα “Μακεδονία”, αλλά ήθελε να δημιουργήσει τη “Μακεδονία του Αιγαίου”»,

Ωστόσο, όπως είπε, αν και υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα είναι δύσκολο στα Σκόπια «να βρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα δεχθεί να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ».

Όσον αφορά τη Ελλάδα, σημειώνει ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, που εκτός από την Εκκλησία και το στράτευμα περιλαμβάνει προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, που δεν μπορούν να αποδεχθούν την ονομασία «Μακεδονία».

Και τόνισε ότι «δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να το αφήσουμε στα χέρια των ακροδεξιών που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου», διότι αυτό θα ήταν «πολιτικό έγκλημα».

Όπως είπε είναι ανοιχτός ο κίνδυνος «η Χρυσή Αυγή να εξελιχθεί σε δεύτερη πολιτική δύναμη και αυτό θα ήταν καταστροφή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ένα ατύχημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας