Οσο το μέγαρο Μαξίμου δεν «ανοίγει» τα χαρτιά του για να οριστικοποιήσει τον εκλεκτό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα σενάρια για το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα γνωρίζουν ημέρες δόξας.
Εκτός εκείνων της διάσημης βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, προστέθηκε και το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, o οποίος το διέψευσε, ενώ κατά καιρούς έχουν «ακουστεί» και τα ονόματα των πρώην υπουργών Λούκας Κατσέλη και Μαριέττας Γιαννάκου.
Από το βράδυ της Κυριακής το όνομα του Ελληνα κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου φαντάζει σαν το φαβορί σε αυτή την κούρσα για μια σειρά λόγων. Ο πρώτος αποτυπώνει την ισορροπία των δύο πυλώνων, αριστερός πρωθυπουργός με κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πρώτη ανάγνωση εξασφαλίζει την ενότητα του πολιτικού συστήματος και ταυτόχρονα εκφράζει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ενοποίηση.
Ουσιαστικά εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτόν η συναινετική λειτουργία του Προέδρου και ταυτόχρονα αποτυπώνεται ένα modus vivendi, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο ελληνικού τύπου ιστορικός συμβιβασμός. Ισως ένα πρόβλημα να είναι για τον Δ. Αβραμόπουλο η ιδιότητα του επιτρόπου και το αν θα συγκαταθέσει η Κομισιόν στην εναλλαγή του.
Ταυτόχρονα η επιλογή Αβραμόπουλου δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., οδηγώντας την πιθανότατα σε αλλαγή πλεύσης από αυτήν που είχε επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς, μετατοπίζοντάς την προς τις αρχές του ιδρυτή του κόμματος και επιταχύνοντας τις κεντρόφυγες τάσεις που μοιραία θα σημειωθούν.
Ομως αυτή η επιλογή προκαλεί «γκρίνιες» στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα «δεν υπάρχει πρόσωπο από την Αριστερά-Κεντροαριστερά να προταθεί για Πρόεδρος;» ακούγεται όλο και συχνότερα στο εσωτερικό του κόμματος. Η αρνητική θέση που ήδη εξέφρασαν οι βουλευτές Ιωάννα Γαϊτάνη και Δ. Κοδέλας δεν προκαλεί ανησυχία για επέκταση του φαινομένου στην κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, αφού -όπως λέγεται- «δύσκολα κάποιος θα ψηφίσει κατά της επιλογής αυτής του Δ. Αβραμόπουλου, ειδικά στο πρώτο κρασ τεστ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Και... Νίκος Κωνσταντόπουλος
Στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την επιθυμία τους προς το πρόσωπο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, για τον οποίο επισημαίνουν ότι «εκφράζει όχι μόνο την Αριστερά», υπενθυμίζοντας ότι ήταν η επιλογή του Κώστα Καραμανλή το 2005 και όπως είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Σεραφείμ Φυντανίδη «ναι, είναι αλήθεια, αλλά μου το χάλασαν...».
Πάντως αν δεν ευοδωθεί η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου, τότε θα ενεργοποιηθεί η λίστα «κεντροαριστερών και κεντροδεξιών υποψηφίων» που δεν θα προέρχονται υποχρεωτικά από τον χώρο της πολιτικής, αλλά κυρίως από εκείνους του πολιτισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας