Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κρίνοντας από τη δήλωση του Π. Καμμένου κατά την έξοδό του ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ν. Κοτζιά, φαίνεται πως η κυβέρνηση θα έχει ενιαία στάση στο θέμα της ονομασίας

Μπήκαν διαφωνώντας βγήκαν συγκλίνοντας

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου σφράγισε ουσιαστικά τη σύμπλευση των κυβερνητικών εταίρων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δίνοντας προβάδισμα στην κυβέρνηση έναντι της Ν.Δ. που μοιάζει να πελαγοδρομεί λόγω των εσωτερικών της διαφωνιών.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμμετείχαν ο Νίκος Κοτζιάς, που παρείχε ενημέρωση για τις συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις Αθήνας και Σκοπίων και ο Πάνος Καμμένος, που έχει μπει στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν όλα τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση, τις διεθνείς εξελίξεις, τις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και τα όσα λέγονται στην κοινωνία (η κυβέρνηση φέρεται να έχει στη διάθεσή της σχετικές δημοσκοπήσεις, ενώ «πολιτιστικοί σύλλογοι» στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν υπογραφές ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία»).

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι υπουργοί συζήτησαν και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για το «ονοματολογικό», ενόσω οι δύο χώρες έχουν κάνει «καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες», όπως ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Μετά τη σύσκεψη πάντως δόθηκε σαφώς το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενωμένη και με ενιαία θέση. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος: «Ο ελληνικός όρος “Μακεδονία”, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτήν και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Είχε σπεύσει όμως να επισημάνει πως «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

Ο δε Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι».

Ο συνδυασμός των δηλώσεων Καμμένου και Κοτζιά εξηγεί αυτό που είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («Euronews»): «[Ο κ. Καμμένος] παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μια κυβερνητική, πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει κάθε βήμα με προσοχή και χωρίς βιασύνες. Στις 19 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τις δύο πλευρές. Εάν εκεί το κλίμα είναι θετικό, τότε ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να συναντηθεί λίγες ημέρες αργότερα στο Νταβός με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα είναι πιθανό η κυβέρνηση να συγκαλέσει σχετική συζήτηση στη Βουλή, ώστε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. Από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα πιο κοντά στις κυβερνητικές απόψεις κινούνται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό σχήμα να εντείνει τις επιθέσεις στη Ν.Δ.

Ειρωνικός έναντι στη Ν.Δ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση άλλωστε φαίνεται πως υπάρχει σύγχυση για το ζήτημα, την οποία θέλει να αξιοποιήσει ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσε χτες σε ειρωνικό τόνο πως «η Ν.Δ. είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Αρα χαίρομαι που μου εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».

Σε αυτό το μοτίβο, ο Αδωνις Γεωργιάδης εμφορούμενος από τις θέσεις της ακραίας πτέρυγας που στηρίζει την τακτική Σαμαρά δήλωσε πρόσφατα (ΣΚΑΪ) ότι «η Ν.Δ. δεν πρέπει να παίξει τον ρολό του χρήσιμου ηλιθίου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό», αποφεύγοντας να καταθέσει την άποψή του για το “Μακεδονικό”.

»Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, όμως, ήταν χτες σαφέστερος και σε άλλο μήκος κύματος. Εθεσε το ερώτημα (που απάντησε κατόπιν στις δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς) εάν «[στην κυβέρνηση] διαπραγματεύονται ενιαίο, αδιαίρετο και αδιάσπαστο το πακέτο “όνομα και εύρος εφαρμογής”».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπήκαν διαφωνώντας βγήκαν συγκλίνοντας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας