Η πρώτη εβδομάδα του Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου μοιάζει με ηχηρή διάψευση των άνευ προηγουμένου κινδυνολογικών «προφητειών» για την επόμενη μέρα των εκλογών. Σε πρώτο επίπεδο τα συγχαρητήρια λόγια που έφταναν από το εξωτερικό στον αριστερό πρωθυπουργό ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και «απλώνονταν» από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μέχρι τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ωστόσο, το πρώτο πραγματικό «τεστ», πέρα από τις τυπικές αβρότητες, δόθηκε την Πέμπτη με τη δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόθεση πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ συμφώνησε πως η πραγματική λύση βρίσκεται μακριά από τη λιτότητα. Το δεύτερο «τεστ» δόθηκε στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, εκεί όπου, όπως έλεγαν κύκλοι του Μαξίμου, η Ελλάδα έβαλε τη «σφραγίδα» της, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία κράτησε «ιδιαίτερα θετική στάση», όπως είπε και η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε πρωθυπουργό και η οικοδόμηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έθεσε σε κίνηση την Ευρώπη, προκάλεσε τη συζήτηση για εγκατάλειψη της λιτότητας, άφησε στην άκρη το email Σαμαρά-Χαρδούβελη με τα επώδυνα μέτρα και διέλυσε και τη συζήτηση περί Grexit. Στο σκηνικό έναρξης συζητήσεων από το «μηδέν», η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Κύπρο, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, σηματοδοτώντας την οικοδόμηση της «συμμαχίας του Νότου» ενάντια στη λιτότητα. Ακολούθως, όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν, την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Εκκρεμεί επίσης η συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στην πρώτη (άτυπη) σύνοδο κορυφής στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο καθοριστικών επαφών με τους ομολόγους του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Ευρωπαϊκά δείγματα
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν ήδη δείγματα των προθέσεών τους αν συνυπολογιστεί η απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί στον Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση της τρόικας «με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο».
Η κυβέρνηση επιλέγει, πάντως, να απαντά στη Ν.Δ. με νηφαλιότητα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφορικά επισήμανε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν θα εργαστεί προς όφελος της κοινωνίας ή θα παραμείνει για μικροκομματικούς λόγους προσκολλημένη στην κινδυνολογία, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τους δανειστές». Και με αφορμή τις δηλώσεις της Συγγρού για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ν.Δ. «αν έχει αποφασίσει να μην αποδέχεται τις διεθνώς αναγνωρισμένες επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας