Η πρώτη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού και της Ε.Ε., μέσω του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες.
Η μεν ελληνική πλευρά, που γνωρίζει ότι η γερμανική καγκελαρία παρακολουθεί προσεκτικά της πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, αποκόμισε από τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα και του Μάρτιν Σουλτς το ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη να συζητήσει τις προτάσεις της για την «αμοιβαία αποδεκτή λύση» που θα απομακρύνει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη λιτότητα.
Η δε πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, διά του Μάρτιν Σουλτς, είδε έναν Ελληνα πρωθυπουργό αποφασισμένο να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις.
Οι δύο ηγέτες δεν «ανακουφίστηκαν» απλώς για το επίπεδο της δίωρης συζήτησης, αλλά συμφώνησαν σε δύο κομβικά ζητήματα της πορείας της Ευρώπης και της Ελλάδας. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι αποτελεί «κοινή βάση» πως με τη λιτότητα δεν μπορεί να υπάρξει λύση, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μαξίμου, ενώ συμφωνήθηκε ότι απαιτείται χρόνος για να καταλήξει η διαβούλευση προς μια κοινά αποδεκτή λύση στην Ευρώπη.
Ο Μάρτιν Σουλτς μάλιστα έστειλε με τις δηλώσεις του ένα σαφές καθησυχαστικό μήνυμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, διαπιστώνοντας κατηγορηματικά πως «δεν ισχύει ο φόβος ότι “ο Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο”».
Γι’ αυτό και, αφού άκουσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, απάντησε δημοσίως ότι αποτελεί «πολύ σημαντικό βήμα» ότι «η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της». Και παρέπεμψε στην πιο ουσιαστική συζήτηση που ξεκινά σήμερα κιόλας με την άφιξη του επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντήσει εν είδει γνωριμίας τον πρωθυπουργό στη 1 το μεσημέρι και ακολούθως θα εισέλθει σε τεχνικές λεπτομέρειες στις συζητήσεις του με τους κορυφαίους του οικονομικού επιτελείου, Γιάννη Δραγασάκη και Γιάνη Βαρουφάκη.
Με ικανοποίηση εισέπραξε όμως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Μάρτιν Σουλτς ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και τη δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος με βάση το περιουσιολόγιο.
Ναι στο ελληνικό πρόγραμμα
Η θετική απάντηση του Μάρτιν Σουλτς ήταν ευκρινής: «Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι πολύ απλοί άνθρωποι κλήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα, τη στιγμή που οι πολύ πλούσιοι έστελναν με εμβάσματα τα χρήματά τους στο εξωτερικό», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συμπληρώνοντας ότι «στην Ευρώπη θα σας υποδεχθούν άνθρωποι με εμπιστοσύνη, οι οποίοι θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους όταν θα προβάλετε τις προτεραιότητές σας».
Πέραν αυτών ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στις ευρωπαϊκές συζητήσεις η Ελλάδα για το χρέος (ευρωπαϊκή λύση για διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή). «Ο Σουλτς για το χρέος δεν είπε τίποτα, ούτε για παράταση του προγράμματος», έλεγαν κατηγορηματικά οι ίδιες πηγές του Μαξίμου, που στέκονταν στη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι η χθεσινή συζήτηση αποτέλεσε την απαρχή μιας «νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οσο δε για την παραγωγική ανασυγκρότηση επισήμανε στον συνομιλητή του ότι επιθυμεί ευρωπαϊκό New Deal, συμπληρωματικό στο πακέτο Γιούνκερ, καθώς και τον συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το σημείο όπου παρατηρήθηκε ακόμα μία σημαντική σημαντική σύγκλιση απόψεων αφορούσε μία από τις αρχές στον «πυρήνα» των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα ζητήσει την εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από την υποχρέωση για τους στόχους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και επ’ αυτού ο Μάρτιν Σουλτς συμφώνησε φέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από τους δύο ηγέτες επελέγη δε οι εξελίξεις αναφορικά με τη Ρωσία και τις κυρώσεις της Ε.Ε. να θιγούν ελάχιστα. Ο πρωθυπουργός έμεινε στις «σταθερές θέσεις» της νέας κυβέρνησης σημειώνοντας ότι πρέπει να υπηρετείται η ειρήνη, να τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ, αλλά και να εξυπηρετούνται η σταθερότητα και το εθνικό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας