«Η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές ευκαιρίες. Ετοιμάζουμε μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπάρχει η Ελλάδα των δυνατοτήτων και θέλουμε να την αναδείξουμε, χτυπώντας τα καρτέλ και την ολιγαρχία».
Η δήλωση αυτή του Γιάννη Δραγασάκη σηματοδοτεί την αλλαγή στη μέχρι χθες στρατηγική στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και της… αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί διατηρούν τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι παλαιότερες ιδιωτικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης θα επανεξεταστούν.
Ετσι, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), ΟΛΠ και ΟΛΘ θα διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
Σε ό,τι αφορά όμως τα συμφωνηθέντα και υπογεγραμμένα, όπως για παράδειγμα η σύμβαση με την Cosco και η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν ότι θα υπάρξει επανεξέταση και συζήτηση των όρων και των διαδικασιών ώστε οι συμφωνίες να είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα νέα έργα με συμβάσεις παραχώρησης, ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο ο κύκλος των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών περί ιδιωτικοποιήσεων και αναταραχής των επενδυτών, δήλωσε: «Υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές, αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει, είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας