Το θέμα των καταγγελιών για επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών από τον Έβρο στην Τουρκία φέρνουν στη Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Η ερώτηση απευθύνεται επίσης στους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι 25 επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας.
Και συνεχίζουν: «Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές».
«Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για "απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση", κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων», προσθέτουν.
Στην ερώτηση τονίζουν ακόμη ότι το ζήτημα έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του Νιλς Μούζνιεκς, επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ρωτούν τους υπουργούς αν έχουν λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω καταγγελίες και έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνηση των ανωτέρω σοβαρών καταγγελιών, καθώς και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Την ερώτηση υπογράφουν οι:
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Γκαρά Αναστασία
Δουζίνας Κώστας
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέριος
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κων/νος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γεώργιος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας