Μπορεί η κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από το Eurogroup των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά ξέρει καλύτερα από όλους ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ανοιχτή. Το ίδιο ανοιχτή –και για μεγαλύτερο βάθος χρόνου– είναι η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους, ενώ η οριστική διευθέτηση –όποια κι αν είναι αυτή– θα έρθει το 2018.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί το γεγονός ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται λύση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ελληνική κρίση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την έξοδο.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι ανακοινώσεις του Eurogroup αποτελούν συμβιβασμούς, οι οποίοι γίνονται ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση».
Αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως αυτοί οι συμβιβασμοί και οι μέσοι όροι να μας έχουν ευνοήσει ως χώρα.
Γι’ αυτό και για τους τωρινούς συμβιβασμούς οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι.
Πολύ περισσότερο που ο Δημ. Τζανακόπουλος είπε γι’ αυτό το θέμα κάτι μη αναμενόμενο.
Στράφηκε κατά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, κατηγορώντας τον ότι στην ομιλία του στο Eurogroup «φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για δεκαετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων».
Αν αυτό συνέβη, τότε καταγράφεται μια διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του Ταμείου, το οποίο επισήμως χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, εμμένοντας στις γνωστές θέσεις του που αφορούν και τη δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.
Οπως και να έχει το ζήτημα, είναι δύσκολο –και μάλλον μάταιο– να επιχειρήσει κανείς να λύσει τους γρίφους των αντιφάσεων των δανειστών.
Και αυτό γιατί είναι βέβαιο πως οι θέσεις τους θα τροποποιούνται ανάλογα με το πώς τροποποιούνται τα συμφέροντά τους στην εκάστοτε ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία.
Για την προάσπιση, συνεπώς, των εθνικών συμφερόντων, η πολιτική ηγεσία οφείλει αυτό να μην το ξεχνά ποτέ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας