Ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναφέρει τη συζήτηση για το έγκλημα των Τεμπών στην προ διετίας επιχειρηματολογία περί «ανθρωπίνου λάθους» και να προεξοφλήσει την κατάρρευση των «θεωριών περί συγκάλυψης» (συνέντευξη στην «Καθημερινή»), η έκβαση της υπόθεσης που συγκλονίζει το πανελλήνιο εδώ και δύο χρόνια εξαρτάται απόλυτα από το τι θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.
Αν βουλιάξει η Αθήνα και όλες οι πόλεις της χώρας από τις πανελλαδικές απεργίες και διαδηλώσεις με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως συνέβη στις 26 Ιανουαρίου, θα είναι αδύνατο να κρυφτεί η κυβέρνηση πίσω από ουρανοκατέβατα βίντεο, στρογγυλά πορίσματα και βολικές εισαγγελικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί μια ακόμη «αρχειοθέτηση» της δικαστικής διερεύνησης του εγκλήματος. Οπως συνέβη και με άλλες σκανδαλώδεις, εγκληματικές –έστω κι αν δεν είναι θανατηφόρες– υποθέσεις που έχουν καταρρακώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε βασικούς κρατικούς θεσμούς.
Οπως ακριβώς έκανε με την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες αρχειοθετήθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δίνοντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να πανηγυρίσει την κατάρρευση μιας ακόμη «σκευωρίας» εις βάρος της.
Αλλά το σκάνδαλο της παρακολούθησης μέσω Predator πολιτικών, υπουργών, δημοσιογράφων τροφοδοτείται διαρκώς με νέο υλικό. Κάθε καινούργιο στοιχείο που φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα απλώς αποκαλύπτει άλλη μια επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση, δυστυχώς με τη συνέργεια της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Η «Εφ.Συν.» φωτίζει μια ακόμη άγνωστη πτυχή σκανδάλου, με έντονη ακροδεξιά δυσωδία: ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη της κάρτας με την οποία αγοράστηκαν οι «υπηρεσίες» παρακολούθησης μέσω Predator έχει διατελέσει (διαδοχικά) συνεργάτης του υπουργού Μάκη Βορίδη, της Χρυσής Αυγής και της ΕΛΑΣΥΝ του πρώην χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού.
Αίφνης, λοιπόν, αποκαλύπτεται και μια ακροδεξιά «συνιστώσα» στο σκάνδαλο των υποκλοπών, την οποία φυσικά ούτε η παρωδία εξεταστικής επιτροπής είδε πριν από δύο χρόνια, ούτε ο Αρειος Πάγος, στο πόρισμα του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, πριν από μερικούς μήνες. Εχουμε πολλούς λόγους να μην πιστεύουμε άκριτα σε απλές συμπτώσεις.
Το γεγονός ότι ο νυν υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αν και παγιδευμένος από το Predator, δεν ένιωσε την ανάγκη ως θύμα να ζητήσει τη δίωξη κάθε υπεύθυνου, ενώ ο Αρειος Πάγος αρχειοθέτησε την υπόθεση ακριβώς γιατί κανείς παγιδευμένος πολιτικός δεν ζήτησε διώξεις, είναι κι αυτό μια σύμπτωση για την οποία είμαστε εντελώς δύσπιστοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας