Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
prosfyges
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρεοκοπία στο Προσφυγικό

Η διαχείριση του Προσφυγικού υπήρξε σημαία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και υποσχόταν αποτελεσματική και χρηστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Ιδίως η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων υπήρξε δηλωμένο προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, που πήρε το ζήτημα υπό την αιγίδα του, έστω σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις εγκληματικές αντιπροσφυγικές πολιτικές του στα σύνορα (στα θύματα των οποίων συγκαταλέγονται ασυνόδευτοι ανήλικοι) και από τις ξενοφοβικές κορόνες βασικών υπουργών του.

Κι όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, στις δομές υποδοχής των νησιών ζουν σε ασφυκτικές συνθήκες εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι στις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες», σε αριθμό υπερδιπλάσιο από τη χωρητικότητα των ζωνών και σε συνθήκες ασφυκτικές. Την ίδια στιγμή, στην ενδοχώρα, δεκάδες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων λειτουργούν σε καθεστώς έντονης πίεσης, καθώς οι οργανώσεις που «τρέχουν» τις δομές δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τη χρηματοδότηση που δικαιούνται και εκατοντάδες εργαζόμενοι εργάζονται απλήρωτοι για μήνες.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου αποτελεί τον κανόνα, παρά την εξαίρεση. Σήμερα, βρίσκονται στον αέρα ή λειτουργούν υποτυπωδώς οι κομβικές διαδικασίες υποδοχής, ασύλου και ένταξης, ο κορμός δηλαδή της διαχείρισης του Προσφυγικού.

Κι αυτό σε μια στιγμή από καιρό αναμενόμενης αύξησης της ροής των προσφύγων, εξαιτίας της επιβαρυμένης διεθνούς συγκυρίας, που δείχνει διαρκώς να επιδεινώνεται. Τα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων και της φτώχειας «πληρώνουν» δύο φορές: μία στη χώρα τους, με τον εκτοπισμό, και μία στη γη που θα βρεθούν, με την άξενη φιλοξενία. Οι θύτες, πάλι, δεν πληρώνουν...

Η πραγματική κατάσταση στο πεδίο του Προσφυγικού στα νησιά και στην ενδοχώρα, όσο κι αν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να την κρατήσει εν πολλοίς κρυφή με τη συνεργασία των συστημικών μέσων ενημέρωσης, κάθε άλλο παρά εμπνέει εμπιστοσύνη στην κυβερνητική διαχειριστική επάρκεια. Μέσα στο επόμενο έτος, τα πράγματα αναμένονται χειρότερα, καθώς υπολογίζεται ότι θα απορροφηθεί το σύνολο της σχετικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που προβλεπόταν για τη χώρα μας μέχρι το 2029.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει κανένα δείγμα ότι έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και πολύ περισσότερο ότι προετοιμάζεται για να την αντιμετωπίσει. Το διαβόητο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει οδηγήσει σε επιτελικές τραγωδίες και εγκλήματα. Το πάθημα δεν φαίνεται να έχει γίνει μάθημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χρεοκοπία στο Προσφυγικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας