Τι είναι η «Μεταπολίτευση»; Για άλλους είναι ένα σημείο καμπής που έβαλε τέλος στην πιο σκοτεινή περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας, την επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία. Κατ’ άλλους είναι μια ολόκληρη εποχή που, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε για τη διάρκειά της, συντέθηκε από τη θεαματική «εισβολή» της κοινωνίας στο προσκήνιο της Ιστορίας και από μια σειρά πολύτιμων κατακτήσεων που θεσμοθετήθηκαν υπό την επίδρασή της.
Οι ιστορικοί, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι, οι οικονομολόγοι κι όλοι οι ειδικοί των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της εποχής, έχουν φωτίσει πολλές διαστάσεις της.
Και η «Εφ.Συν.», μέσα από 20 και πλέον εκδόσεις που προσφέρει στους αναγνώστες της από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, πιστεύουμε ότι έχει συμβάλει στην ακτινογράφηση αυτής της δημιουργικής αλλά και αντιφατικής εποχής.
Τι είναι η «Μεταπολίτευση»; Δεν είναι η «αποκατάσταση» της Δημοκρατίας, αλλά η θέσπιση μιας Δημοκρατίας με ποιότητα και βάθος που δεν υπήρχε ποτέ στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Είναι η κατάργηση της βασιλείας, η θέσπιση δικαιωμάτων που ήταν αδιανόητα ακόμη και προ δικτατορίας, η νομιμοποίηση της ηττημένης στον εμφύλιο Αριστεράς, ο περιορισμός του στρατιωτικού παρακράτους, η κατάργηση της λογοκρισίας, η θέσπιση πρωτοφανών συνδικαλιστικών ελευθεριών, η εδραίωση του κράτους δικαίου με τα βασικά ευρωπαϊκά συστατικά του.
Και τι ΔΕΝ είναι «Μεταπολίτευση»; Δεν είναι Μεταπολίτευση η συστηματική προσπάθεια να αποκαθηλωθούν, να αποδυναμωθούν όλες οι κατακτήσεις που θεσπίστηκαν κάτω από την επιρροή του αντιδικτατορικού κινήματος και του πολύχρωμου «αστερισμού» κινημάτων που αναπτύχθηκαν σε πανεπιστήμια, σχολεία, χώρους δουλειάς, γειτονιές, ιδιαίτερα την εκρηκτική πρώτη δεκαετία μετά την πτώση της χούντας.
Οι ιθύνουσες τάξεις αυτής της χώρας, όπως και οι διεθνείς χορηγοί τους, ποτέ δεν έκρυψαν τη βαθύτατη απέχθειά τους για τα κεκτημένα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κι έχουν βιαστεί να κηρύξουν το «τέλος της Μεταπολίτευσης» ήδη από τη δεκαετία του ’90. Αλλά εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τις διακηρύξεις στη δράση. Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία δέχεται συντριπτικά πλήγματα. Από την τρόικα, τα μνημόνια, τους δανειστές, τους νεοφιλελεύθερους «μεταρρυθμιστές», που μετατρέπουν το κράτος δικαίου της Μεταπολίτευσης σε πουκάμισο αδειανό.
Η υπεράσπιση των κεκτημένων της Μεταπολίτευσης δεν είναι το γινάτι μιας γενιάς, αλλά η υπεράσπιση μιας Δημοκρατίας με ουσία, ποιότητα και αντοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας