Στο Κάιρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο Αμπνελ Φάταχ αλ Σίσι, τον πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαΐλ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούρκι μεταβαίνει ο Νίκος Κοτζιάς, σε μια στιγμή που κορυφώνονται η προσφυγική κρίση, με απειλές για σφράγισμα συνόρων, και η αγωνία για τις εξελίξεις στο Συριακό.
Η Αίγυπτος είναι μια χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι στενές σχέσεις της με την Ελλάδα δεν βασίζονται μόνο στο ιστορικό παρελθόν, αλλά στο σήμερα και στα κοινά, αμοιβαία συμφέροντα για τη σταθερότητα της περιοχής.
Η ανάπτυξη και το βάθεμα των διμερών σχέσεων γέννησε και την τριμερή με την Κύπρο, αλλά και τις νέες που ετοιμάζονται με την Ιορδανία και αργότερα με τον Λίβανο. Οι συνεργασίες αυτές, όπως και η τριμερής με το Ισραήλ και την Κύπρο, αποτελούν πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, χωρίς να στρέφονται κατά των συμφερόντων καμιάς άλλης χώρας της περιοχής.
Η Αθήνα εκτιμά πως το Κάιρο αποτελεί ανάχωμα στον ισλαμικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και η σταθερότητα στην Αίγυπτο είναι εγγύηση για την ομαλή διεθνή ναυσιπλοΐα μέσω του Σουέζ.
Η χώρα των φαραώ συνορεύει με τη Λιβύη, που είναι βυθισμένη στο χάος του εμφυλίου, πρακτικά μεταξύ φυλών και ενός παράλληλου πολέμου κατά του «Ισλαμικού κράτους».
Η Αίγυπτος προσπαθεί να ελέγξει τα σύνορά της με τη Λιβύη για να εμποδίσει τη δίοδο τρομοκρατών, μαχητών εξτρεμιστικών οργανώσεων και όπλων, ενώ ταυτόχρονα στη χερσόνησο του Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ, διεξάγεται ένας σκληρός πόλεμος με τις εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, συμμάχους του «Ισλαμικού κράτους».
Πλήγμα στον τουρισμό
Η κρίση στο Σινά, οι βομβιστικές επιθέσεις των τρομοκρατών κατά των δυνάμεων ασφαλείας και η επίσης σκληρή απάντηση του στρατού, με «παράπλευρα» θύματα αμάχους, όπως και η συντριβή του γεμάτου τουρίστες ρωσικού αεροσκάφους στις 31 Οκτωβρίου 2015, έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η οικονομία της χώρας.
Η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ είναι μια πολύ θετική είδηση, αλλά θα χρειαστούν πέντε με έξι χρόνια μέχρι να αρχίσει η εκμετάλλευσή του και να μπουν λεφτά στα κρατικά ταμεία.
Το ενεργειακό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας υπουργός με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ θα συζητηθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία μεταξύ λιμένων των δύο χωρών αλλά και οι επενδυτικές δυνατότητες που ανοίγονται με την ολοκλήρωση της στρατηγικής σημασίας νέας διάνοιξης της Διώρυγας του Σουέζ.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Αίγυπτο να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες στο μεγάλο πρότζεκτ «Αναπτυξιακός Διάδρομος της Διώρυγας του Σουέζ», όπως αποκαλείται το πρόγραμμα κατασκευής μεγάλων έργων που θα περιλαμβάνουν λιμάνια, κέντρα Logistics, βιομηχανικές ζώνες, δρόμους, γέφυρες και οικισμούς.
Στο Κάιρο θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και το ξεχασμένο Μεσανατολικό, ενώ οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και το προσφυγικό, θέμα που επηρεάζεται άμεσα από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους της ομογένειας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας