Στον αέρα παραμένει η επικείμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών στην Αγκυρα που προγραμματιζόταν για τα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία και την εσωτερική αναταραχή που έχει προκαλέσει η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, η προετοιμασία του ΑΣΣ έχει καταστεί προς το παρόν δυσχερής.
Στην πραγματικότητα δεν είναι η πρώτη φορά που μετατίθεται στο μέλλον η σύγκληση του ΑΣΣ που κανονικά ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές του 2025, αλλά μια σειρά από γεγονότα που επηρέασαν την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν παρελκυστικά, διατηρώντας παράλληλα το ζήτημα στον πάγο επ’ αόριστον. Πράγματι, η ελληνική διπλωματία είχε αντιδράσει άμεσα μετά την είδηση της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και βασικού αντιπάλου του Ερντογάν, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να καταδικάζει την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας παράλληλα «παραχωρήσεις από το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές», προσθέτοντας ακόμη πως «οφείλονται πειστικές απαντήσεις για κάθε επικαλούμενη παραβίασή τους».
Ωστόσο, η διαφαινόμενη ωμή παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου από πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν δεν είναι ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τη σύγκληση του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Αγκυρα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν κοινό έδαφος για τη διαχείριση του ζητήματος της επανέναρξης των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, οι οποίες είχαν ανασταλεί ενόψει της κρίσιμης πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, καθώς η ελληνική πλευρά, μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσουν οι συζητήσεις πριν καν ξεκινήσουν, έκανε προσωρινά ένα βήμα πίσω.
Ηδη, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης στη Γενεύη, διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως το ιταλικό ωκεανογραφικό που εκτελεί τις εργασίες θα επέστρεφε στις έρευνες ανοιχτά της Κάσου για την πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τις δύο χώρες μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μάλιστα, στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της πενταμερούς, δεν έγινε ειδική συζήτηση για το καλώδιο, με την ελληνική πλευρά να θέτει μόνο ένα γενικό πλαίσιο πάνω στα ενεργειακά ζητήματα, διαμηνύοντας προς την Τουρκία πως η παρεμπόδιση έργων που έχουν ευρωπαϊκή διάσταση θα δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια, ειδικά τώρα που θέλει να έχει φιλοευρωπαϊκή διάθεση.
Συνεπώς, όσο η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει πως το έργο θα συνεχιστεί κανονικά, ανεξαρτήτως του ΑΣΣ και την Τουρκία να μην υπαναχωρεί από την πάγια θέση της ότι κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή ή την έγκριση της Τουρκίας, τόσο η σύγκληση του Συμβουλίου θα παραμένει ανοιχτή υπόθεση. Στον αντίποδα, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί και η άποψη που υποστηρίζει πως η διεξαγωγή του ΑΣΣ θα κρίνει ενδεχομένως και την ακριβή ημερομηνία της έναρξης των εργασιών για το καλώδιο.
Πάντως, από την πλευρά της, η ελληνική διπλωματία διατείνεται πως δεν διαφαίνεται αδιέξοδο στην υπόθεση του καλωδίου, καθώς διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» υποστήριξαν πως λογικά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκλογίκευση από πλευράς Τουρκίας πάνω στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου πιθανότατα θα υπάρξει ημερομηνία για το ΑΣΣ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας