Με στόχο να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό προσέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα, στη Γενεύη, Αθήνα και Λευκωσία, ανταποκρινόμενες στην πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των τριών κρατών-εγγυητών, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη, ωστόσο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές σε Ελλάδα και Κύπρο, «η πρόθεση όλων των πλευρών είναι να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες εν τη γενέσει τους». Στην επικείμενη διευρυμένη συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πλαισίου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με την προαγωγή θετικής ατζέντας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. «Κατά μία έννοια προωθείται ένα μοντέλο ελληνοτουρκικού διαλόγου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» διπλωματική πηγή.
Βέβαια, η δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου δεν είναι εύκολη υπόθεση όσο η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη λύση των δύο κρατών κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παρότι η Αθήνα δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την εξέλιξη της νέας πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις, όπως επισημαίνει η ίδια διπλωματική πηγή, «το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετά από ένα μεγάλο διάστημα επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών το κυπριακό ζήτημα είναι ένα θετικό βήμα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών σε Αθήνα και Λευκωσία, αν η Αγκυρα δεν «τορπιλίσει» τις συνομιλίες στη Γενεύη -ενδεχόμενο που δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό καθώς η τουρκική πλευρά δεν θα ήθελε να χρεωθεί την αποτυχία των συνομιλιών- αναμένεται το επόμενο διάστημα να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες από τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Οπως σημειώνει πηγή της κυπριακής προεδρίας, εκτός από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν αποκλείεται να υπάρξει αποστολή ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο προκειμένου να ξεκινήσει ένας γύρος άτυπων επαφών με τις ηγεσίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Στην πενταμερή συνάντηση της Γενεύης θα μετάσχουν οι πρόεδροι των δύο κοινοτήτων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Τα αποτελέσματα της συνάντησης, τα οποία θα αποτυπωθούν στα παραδοτέα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούνται καθοριστικά και για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, εκτός απροόπτου Αθήνα και Αγκυρα εμφανίζονται διατεθειμένες να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή ρευστότητας και σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας