Η εξέλιξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ (GSI) και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα. «Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία περιφερειακών εξελίξεων και σηματοδοτεί την αναθέρμανση της τριμερούς συμμαχίας» τονίζουν διπλωματικές πηγές. Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», βούληση και των τριών πλευρών είναι η προώθηση και η υποστήριξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης και η αντιμετώπιση των οικονομικών αλλά και των γεωπολιτικών παραμέτρων του project.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την απόφαση του ΑΔΜΗΕ να αναστείλει τις πληρωμές στην γαλλική εταιρεία NEXANS, που έχει αναλάβει την παραγωγή του ηλεκτρικού και τις εργασίες βυθομέτρησης της κάτοψης του βυθού, κίνηση η οποία τροφοδότησε σενάρια περί ναυαγίου του GSI. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, στη συνάντηση δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την Αθήνα ότι τα οικονομικά ζητήματα θα ρυθμιστούν από τον ΑΔΜΗΕ, ωστόσο δεν έγινε γνωστή καμία πληροφορία για το αν οι ελληνικές αρχές θα δώσουν το πράσινο φως για έρευνες των ιταλικών ερευνητικών στα διεθνή ύδατα στις περιοχές για τις οποίες αντιδρά η Αγκυρα.
Η Αθήνα δεν επιθυμεί να χαλάσει το κλίμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και να διαταράξει τα «ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πριν από τη σύγκληση της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητήριων κρατών, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας, και τη διεξαγωγή του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα τον ερχόμενο Απρίλιο. Για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Εξωτερικών ακόμη δεν έχει δώσει το πράσινο φως για έκδοση NAVTEX, που θα επιτρέψει στα ιταλικά ερευνητικά την εκτέλεση εργασιών στα διεθνή ύδατα. Σε κάθε περίπτωση ανώτατη διπλωματική πηγή με την οποία συνομίλησε η «Εφ.Συν.» υποστήριξε πως η ελληνική διπλωματία λόγω συνθηκών προσπαθεί να είναι όσο ψύχραιμη γίνεται, για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε διακινδύνευση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό την επόμενη εβδομάδα, παράλληλα όμως διαμήνυσε πως έρευνα θα γίνει σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρξει κατανόηση και συνεννόηση με την τουρκική πλευρά είτε όχι. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας πως υπάρχει αφοσίωση όλων των μερών στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου υποδομής.
Στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης αναμένεται να υπάρξει συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει της πενταμερούς διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη στις 17 και 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος της πενταμερούς είναι να μη θεωρηθούν «άκαρπες» από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και να συνεχιστούν οι άτυπες συναντήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών.
Ουσιαστικά, όπως σας έχει πληροφορήσει η «Εφ.Συν.», στην επικείμενη διευρυμένη συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πλαισίου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες με την προαγωγή θετικής ατζέντας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν μέτρα προώθησης συνεργασιών σε οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Με άλλα λόγια, προωθείται μοντέλο ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου δεν είναι εύκολη υπόθεση όσο η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη λύση των δύο κρατών κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η Αθήνα διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετά από ένα μεγάλο διάστημα επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών το κυπριακό ζήτημα είναι ένα θετικό βήμα. Τα αποτελέσματα της συνάντησης, τα οποία θα αποτυπωθούν στα παραδοτέα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούνται καθοριστικά και για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Στην πενταμερή συνάντηση θα μετάσχουν οι πρόεδροι των δύο κοινοτήτων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει τη βρετανική πλευρά. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μετάσχει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας