Η πρόσφατη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και στη Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει ξανά στον ενεργό ρόλο που διαδραμάτιζε στην περιοχή των Βαλκανίων, έναν ρόλο που τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές της περιοχής, φαίνεται πως βρίσκεται σε αδράνεια.
Ειδικότερα, έγκριτοι αναλυτές βαλκανικών θεμάτων με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» σημείωσαν πως η ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια φθίνει σταδιακά, μάλιστα τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε έντονη κινητικότητα στην περιοχή με την ελληνική διπλωματία να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο, ανοίγοντας παράλληλα τον φάκελο κρίσιμων ζητημάτων, με κορυφαία περίπτωση την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό/Μακεδονικό, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τις δύο χώρες για πολλά χρόνια, παραμένοντας όμως «παγωμένο». Από την εποχή της Ντόρας Μπακογιάννη έως τον Νίκο Κοτζιά, έχουν υπάρξει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος, αλλά το πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Η πρόσφατη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η πιθανότητα διεθνούς διαιτησίας παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ελλάδα και η Αλβανία είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μια οριστική λύση για το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ακόμη πως στην προαναφερθείσα τηλεοπτική συνέντευξη, αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο Ράμα επισήμανε ότι και οι δύο χώρες είναι «όμηροι της Ιστορίας», υπογραμμίζοντας ότι το παρελθόν μπορεί να λειτουργήσει είτε ως παγίδα είτε ως πηγή προόδου. Σημείωσε ότι, παρά τις διαφορές, υπάρχει κοινό μέλλον που πρέπει να οικοδομηθεί με ενότητα και συνεργασία.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως έμπειροι αναλυτές των βαλκανικών ζητημάτων επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» πως η ελληνική διπλωματία οφείλει να επανεξετάσει συνολικότερα τη στάση της απέναντι στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, κάνοντας ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθούν εν αμφιβόλω κεκτημένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που έχουν κατακτηθεί με μεθοδική και επισταμένη δουλειά της ελληνικής διπλωματίας διαχρονικά.
Ειδικότερα, υπενθυμίζουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, που επιχειρεί να επιβάλει de facto τη χρήση της διπλής ονομασίας, παραβιάζοντας, χωρίς επιπτώσεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διατείνεται ότι παραμένει προσηλωμένο στις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας για την περιοχή, ενώ παράλληλα τονίζουν με νόημα πως παρά τις παραφωνίες η επικοινωνία των δύο πλευρών και στην περίπτωση της Β. Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας παραμένει ικανοποιητική σε αυτή τη φάση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας