Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον γ.γ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία έρχεται σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πριν από μερικές ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την έντονη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τον ρόλο της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ειδικότερα, όπως έχει γίνει γνωστό τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη υπό την αιγίδα του γ.γ του Οργανισμού, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου και οι εγγυήτριες δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με αντικείμενο τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες, παρότι δεν είχαν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία, είχαν εκφράσει την κοινή πεποίθηση πως μια ενδεχόμενη συμφωνία για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης θα συμβάλει στη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, εν όψει της επικείμενης διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη τον Μάρτιο.
Σε αυτή τη συνάντηση μάλιστα ο Κύπριος πρόεδρος υπέβαλε ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία που αφορούν τα οδοφράγματα και άλλα ζητήματα, τα οποία, όπως είχε υποστηρίξει τότε, είναι σε γνώση του Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς είχαν συζητηθεί στη Νέα Υόρκη μετά το άτυπο δείπνο με τον γ.γ. του Οργανισμού και τον Ερσίν Τατάρ, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν θετικός απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας στη Μεγαλόνησο, υπενθυμίζεται πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται η επίσκεψη της αναπληρώτριας του γ.γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, στην Κύπρο, με σκοπό την προπαρασκευή και τον συντονισμό της κρίσιμης πενταμερούς που προαναφέρθηκε και εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ντι Κάρλο θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις στην Κύπρο με τους δύο ηγέτες, χωρίς βέβαια το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής της να έχει ακόμη ανακοινωθεί από τον Οργανισμό. Εξάλλου είχε προϊδεάσει και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Εφ.Συν.» πως αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει συμβάλει στην πρόοδο της επανέναρξης των συνομιλιών.
Ειδικότερα, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως, το Κυπριακό για την ελληνική διπλωματία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει πρόσφατα στην ίδια συνέντευξη πως «το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις, μεταξύ άλλων και οι συνομιλίες σε διευρυμένη σύνθεση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβαλε στην επανεκκίνηση των συζητήσεων και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την πρόοδό τους». Τέλος, μετά την πενταμερή αναμένεται να ακολουθήσει η σύγκληση του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, που έχει μετατεθεί από τις αρχές του χρόνου πιθανότατα για τα μέσα Μαρτίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας