Ως προς τα διμερή, επιβεβαιώθηκαν η στενή (στρατηγική) σχέση και η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας, με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, χωρίς όμως να προσδιοριστεί ο χρόνος της συνεδρίασης. Στις προηγούμενες εξαγγελίες (Μητσοτάκη-Αλ Σίσι) είχε τοποθετηθεί εντός του 2024 ή αρχές του 2025. Ωστόσο, η Γάζα αλλά και οι συναφείς εστίες, στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι και στον Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, περιπλέκουν τον προγραμματισμό. Και δεν είναι μόνον τα ανοιχτά μέτωπα, αλλά και οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, οι εκλογές για την Ευρωβουλή και κατόπιν οι διαβουλεύσεις για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Γ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τον Αιγύπτιο ομόλογό του «έναν γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας, με τον οποίο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης και του οποίου η εμπειρία και η σοφία είναι πολύτιμες, τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις όσο και για τη γεωπολιτική σταθερότητα της πολύπαθης περιοχής μας».
«Με την Αίγυπτο μας ενώνει η γεωγραφία, μας ενώνει η Μεσόγειος, το σημαντικότερο σταυροδρόμι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των λαών, αλλά και η αρχαία ιστορία, οι πολιτισμοί, για τους οποίους τρέφουμε έναν αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε ο Ελληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη στον αραβικό κόσμο». Θερμά λόγια είχε να πει και ο Σ. Σούκρι για τις διμερείς σχέσεις και ως προς το Παλαιστινιακό με την τραγωδία στη Γάζα οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην «ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα».
Στην ατζέντα ήταν επίσης το μεταναστευτικό, με αιχμές του Σ. Σούκρι για την καθυστερημένη ανταπόκριση της Ε.Ε. στις δυσκολίες που έχει η Αίγυπτος, τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, με την ελπίδα ότι τα σχέδια θα προχωρήσουν (πότε και σε ποια βάση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή) και διαβεβαιώσεις για τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Για την Αίγυπτο το έργο της ηλεκτρικής υποθαλάσσιας διασύνδεσης με την Ελλάδα θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει από την πλευρά της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε η επίσκεψη Σούκρι από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, με την Al Ahram να σημειώνει πρωτίστως τις συνομιλίες της αιγυπτιακής αποστολής με την Copelouzos Group που έχει το project GREGY. H συμφωνία είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2021, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά 3.000 MW από ΑΠΕ, εν τούτοις δεν έχει προχωρήσει με την ταχύτητα που θα ήθελε το Κάιρο. Και οι λόγοι δεν οφείλονται μόνο στις τεχνικές δυσκολίες, αλλά και στη δυστοκία της Ε.Ε. για την προώθηση του έργου, όπως σημειώνουν από την αιγυπτιακή πλευρά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας